Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Řeky v Olomouckém kraji i na podzim trápí sucho. Bečva je pod třetinou běžného průtoku

Teplotně nadprůměrný podzim v kombinaci s nedostatkem srážek nevylepšil nepříznivou situaci v řekách. Podle Povodí Moravy na většině toků nedosahují průtoky ani poloviny běžných říjnových hodnot, na takřka dvacítce sledovaných lokalit jsou ukazatele dokonce za hranicí sucha.

Vodohospodáři evidují na celé řadě míst v Povodí Moravy průtoky, které zaostávají za dlouhodobě zaznamenávanými hodnotami pro tuto část roku. „Většina významných vodních toků hlásí podnormální vodnosti. Na osmnácti profilech klesl průtok na úroveň sucha,“ upozorňuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Sucho tak hlásí například řeka Morava na stanici v Raškově, Třebůvka v Lošticích či Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí. Na vodoměrné stanici v Dluhonicích se ukazatele vodnosti Bečvy pohybují na úrovni 29 procent říjnových normálů.

Třicet let po ničivé povodni by se měla začít stavět hráz kolem Troubek. Záměr má řadu úskalí

Protipovodňová ochrana Troubek na Přerovsku by se měla začít stavět v roce 2027. Ke společnému postupu při vybudování opatření kolem obce, kterou tragicky zasáhly povodně v roce 1997, se zavázali podpisem memoranda představitelé obce, Olomouckého...

„Situace je kvůli suchu v celém povodí Moravy obdobná. Vyšší průtoky jsou v řekách pod vodními nádržemi, které i na podzim dotují řeky vodou ze zásobních prostor,“ říká mluvčí Chmelař.

Za uplynulé čtyři týdny tak nadlepšily vodní nádrže průtoky v řekách třinácti miliony kubíky vody, a tak hladina v některých přehradách pozvolna klesá. Podle Povodí Moravy je ale zásoba stále dostatečná pro plnění důležitých funkcí, tedy například pro vodárenské účely. „Naše vodní nádrže jsou schopny zajišťovat odběry vody i při víceletém suchu. Problematické je v období nízkých průtoků vypouštění odpadních vod, protože vodní toky mají nižší schopnost vypouštěné odpadní vody naředit. S klesajícími teplotami však klesá riziko úhynů ryb v důsledku kyslíkových deficitů,“ doplnil na webu Povodí Moravy generální ředitel státní organizace Václav Gargulák s tím, že k nadlepšení průtoků dochází na některých místech i v důsledku vypouštění rybníků z důvodu výlovů.

Na znepokojivý stav v řekách nejen v Olomouckém kraji reagovaly úřady už v průběhu léta, od července byl vyhlášen zákaz nakládání s povrchovými vodami například v Hlubočkách, Velké Bystřici, Bystrovanech, Dolanech či Bohuňovicích a také na území přibližně dvaceti obcí na Šternbersku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky Řeka, Morava, Bečva, Povodí Moravy, omezení, sucho, ryby, životní prostředí, Olomouc, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeky v Olomouckém kraji i na podzim trápí sucho. Bečva je pod třetinou běžného průtoku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.