Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Rakety jsme měli nad hlavami. Studenti jesenické průmyslovky byli v Izraeli na stáži o robotice a zažili útok teroristů

Útok teroristického hnutí Hamás zažili studenti jesenické průmyslovky, kteří byli v Izraeli na stáži o robotice. Ze střední školy ve městě Hod Hasharon odjížděli pod palbou raket. Létali nám nad hlavami, popisuje jeden ze studentů.

Střední průmyslová škola Jeseník navázala spolupráci se střední školou ve městě Hod Hasharon v Izraeli, která patří mezi špičky v robotice. Studenti z Jeseníku se u izraelských kolegů učili testovat a připravovat roboty pro mezinárodní soutěže. První setkání partnerských škol však končilo za dramatických okolností.

Při zpáteční cestě začaly raketové útoky Hamásu u pásma Gazy a byl vyhlášený poplach. "Všude byly slyšet sirény. Zastavili auto u krajnice a donutili nás lehnout si na zem. Nad hlavami jsme slyšeli, jak létají rakety," popisuje nepříjemné zážitky student stavebnictví Petr Klíma.

V týmu měl na starosti media. "Byli jsme trochu v šoku, ale Izraelci jsou na to zvyklí a dali nám jasné instrukce. Člověk si až doma uvědomí, jak klidně si tady žijeme. Proto této zkušenosti nelituji," dodává Klíma.

Útok teroristického hnutí odjezd studentů z Izraele značně zkomplikoval. "Napsali nám, že jsou problémy s odletem letadla. Hledali jsme další letadlo a po dohodě s Izraelci našli spoj přímo z Tel Avivu do Prahy. Letadlo vybavené speciálním protiraketovým systémem nakonec ve čtyři ráno bezpečně přistálo v Praze, kde jsme studenty vyzvedli," popsal dramatické okamžiky ředitel školy Jiří Viterna.

Někteří izraelští studenti olomoucké lékařské fakulty dostali povolávací rozkazy. Pojedou bojovat s teroristy

Několik studentů z Izraele, kteří studují na Univerzitě Palackého v Olomouci, již obdrželo povolávací rozkazy a v nejbližších dnech odjedou do své vlasti bojovat s palestinským radikálním hnutím Hamás. V Olomouci je několik desítek studentů z...

Během svého pobytu byli studenti ubytovaní v izraelských rodinách, aby měli možnost seznámit se s kulturou, zvyky nebo jídlem. Izraelská škola exceluje v programování robotů. Součástky ovšem stále dováží z Číny. To by se díky spolupráci s jesenickou školou mohlo změnit. Průmyslovka totiž má hned několik obráběcích strojů, které Izraelci nemají. Klíčové součástky tak budou vyrábět studenti v Jeseníku pomocí CNC frézy i 3D tisku.

Izraelský tým Ha-Dream Team #3075 ze střední školy Hadarim patří mezi špičky mezinárodních i celosvětových robotických soutěží. "Vrcholem naší návštěvy bylo pomoci Ha-Dream týmu na místě během jednoho z kol soutěže. Naši studenti pomáhali přímo Izraelskému týmu, zažívali stejný stres i radost a učili se, jak důležité je rozdělení rolí a sehrání týmu," podotkl Viterna. Robotická soutěž je zaměřená na preciznost, strategii a týmovou spolupráci, a hlavním cílem je umístění předmětů na vyznačené místo v daném čase. Česko-izraelský tým se nyní připravuje na další soutěž v Kataru.

"Není to samoúčelná hra, všechny naučené poznatky mohou studenti využít při vývoji, konstrukci nebo obsluze robotů pro hasiče, záchranáře nebo armádu. Roboti jsou dnes ale také součástí stavebního průmyslu, zemědělství nebo součástí boje proti černým skládkám," vysvětlil ředitel.

Střední průmyslová škola Jeseník je zaměřená na strojírenství, IT, stavebnictví nebo služby. Má 354 studentů z Jeseníku a okolí.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Střední průmyslová škola Jeseník

Štítky útok, rakety, studenti, poplach, Izrael, střední škola, Jeseník, Hamás, Hod ha-Šaron, soutěž, Petr Klíma, útok Hamásu na Izrael, Praha, Gaza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakety jsme měli nad hlavami. Studenti jesenické průmyslovky byli v Izraeli na stáži o robotice a zažili útok teroristů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.