Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Střelby z RPG i dobývání zákopů. Ukrajinští vojáci cvičí na Libavé a dostali hodnotnou pomoc

Na šest stovek ukrajinských vojáků se aktuálně připravuje pod vedením instruktorů z Armády České republiky ve vojenském újezdu Libavá. Příslušníci vojska východoevropské země zasažené válečným konfliktem trénují širokou škálu dovedností. Na Olomoucku je každý turnus přibližně měsíc. Vojáci chystající se na frontu dnes dostali také zásobu ochranných prostředků či lékárniček od neziskové organizace Post Bellum.

Výcvik Ukrajinců má na starosti 72. mechanizovaný prapor z Přáslavic. Ve čtvrtek byly pro aktuální rotaci na programu úvodní střelby ze samopalů SA-58, odstřelovaček SVD Dragunov, kulometu i RPG. Na pěchotní střelnici nedaleko obce Daskabát na Olomoucku se tak ozývala směsice hlasitých zvuků dle typů zbraní, se kterými se jednotlivé skupiny seznamovaly.

„Jde jim to velice dobře, snaží se a na to, že jsou to první střelby, tak zasahují a mají střelecké výsledky,“ hodnotil Jan Páral, velitel 1. roty 72. mechanizovaného praporu, který má se svými muži tuto část výcviku ukrajinských vojáků na starosti.

Na Libavé se nyní cvičí šest stovek odvedenců, jejich věk se pohybuje okolo 45 let. Před cestou do České republiky absolvovali ve své domovině tříměsíční základní dril. Výcviku se na Libavé věnují každý pracovní den i v sobotu dopoledne, jeden a půl dne je pak určeno na regeneraci. „Nejedná se o sportovce, kteří by se běžně zaměřovali na fyzickou přípravu, a také mají už určitý věk. Je to jako by se přišlo do nějaké hospody u nás na vesnici a tam se odvedli do armády chlapi, kteří si tam přišli po směně posedět. Výcvik je náročný a odpočinek je potřeba,“ vylíčil jeden z instruktorů životní změnu, která muže v ukrajinských uniformách potkala.

VIDEO: Jako na frontě. Nová síť zákopů na Libavé slouží výcviku ukrajinských i českých vojáků

Pro zvýšení efektivity výcviku vojáků z Ukrajiny vybudovala česká armáda ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku prostředí, které věrněji simuluje aktuální situaci na bojišti. V konfliktu ve východní části Evropy probíhají střety v...

Výcvik trvá jeden měsíc a prošlo jím na Libavé od závěru loňského roku okolo 2500 ukrajinských vojáků. Novinkou posledních týdnů je i příprava v provizorních polních stavbách, nedaleko zaniklé obce Velká Střelná vybudovala česká armáda systém metr a půl hlubokých zákopů s výdřevou. „Jsou dlouhé asi dvě stě metrů, pro výcvik jsou trochu širší než v reálu. Zatáčky jsou utvořené schválně, aby tam bylo co nejvíce hluchých míst, kde by se mohli bránící jednotky krýt a případně ustupovat,“ popisuje důstojník odpovědný za tuto část výcviku.

„Každému útoku předchází dělostřelecká příprava, která uzemní nepřítele. Při jeho snížení aktivitě pak jednotky vstoupí do okopů. Využívají se také drony, které načítají tvarování systému zákopů. Nelze je ale použít po celou dobu útoku, nepřítel by mohl bezpilotní prostředek eliminovat,“ doplnil velitel.

Členům páté rotace ukrajinských vojáků dnes předala nezisková organizace Post Bellum speciální zásoby, které jim mohou pomoci na válčišti. „Jde o vojenské lékárničky, které si vojáci přidělávají přímo na tělo. Lékárnička obsahuje nejen takzvané turnikety k zastavení krvácení, jsou to různé kompresní gázy, vitaminy, termofolie či protišokové záchranářské potřeby. Jedna lékárnička nás vyšla na 3000 korun. Kromě toho se vojáci vybavují balistickými brýlemi, které jsou schopné zastavit i šrapnel,“ přiblížil ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa Mikuláš Kroupa. Ve výbavě jsou podle něj i špunty do uší a balistické rukavice. „Zásilka je v celkové ceně kolem pěti milionů korun,“ dodal Kroupa.

Pro děti na Ukrajině získá charita rekordní počet vánočních balíčků, sbírka se koná po patnácté

Během tří týdnů našla Arcidiecézní charita v Olomouci dárce, kteří nakoupí vánoční balíčky pro 430 dětí žijících na Ukrajině. Dobročinná sbírka se letos koná už po patnácté. Letos je počet dárků rekordní a kvůli změně zákona o přepravě...

Podle něj se organizaci podařilo shromáždit od začátku války na humanitární a na obranné vojenské prostředky prostřednictvím sbírky přes půl miliardy korun. „Ty jsme již proměnili za zhruba 14 tisíc neprůstřelných vest. Nebyly v Evropě k sehnání, proto jsme vytvořili malou továrnu, ve které jsme vyráběli špičkové neprůstřelné vesty s nejvyšší balistickou ochranou. V továrně jsme zaměstnávali především ženy Ukrajinky," uvedl Kroupa. Z peněz sbírky nakoupili také drony a zdravotnickou pomoc pro polní nemocnice. Doplnil, že se na Ukrajinu podařilo dopravit také pět vojenských sanitek, dva hasičské vozy, 60 generátorů a přes 20 špičkových vojenských stanů. „Pomoc stále pokračuje, z půl miliardy máme jen jednotky milionů, ale každý měsíc lidé stále posílají," dodal.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka prohlásil, že podle předběžného plánu by měla dorazit ještě jedna rotace ukrajinských vojáků před koncem letošního roku. „Žádáme i o prodloužení mandátu mise, plánujeme pokračovat i v příštím roce, tak jak to bude potřeba,“ sdělil Řehka. Dodal, že součástí výcviků jsou také různé kurzy pro specialisty, vycvičení velitelů čet, rot a štábů praporů. „Téměř kontinuálně vysíláme naše mobilní výcvikové týmy do Polska, kde již vycvičili mezi 400 až 500 ukrajinských specialistů," doplnil náčelník generálního štábu.

Podle Řehky je tato pomoc důležitá i pro obranu a bezpečnost Česka. „Ukrajina drží Rusy dál od nás. Pokud bychom Ukrajině nepomáhali a Ukrajina by se nebyla schopna ubránit, v konečném důsledku ty náklady na obranu by byly daleko větší,“ tvrdí Řehka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, vojáci, výcvik vojáků, výcvik ukrajinských vojáků, Ukrajinci Libavá, Přáslavice, Olomouc, Olomoucký kraj, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Janovský

No my budeme podporovat úkáčka na úkor našich potřebných,cpát do nich miliardy, které se na ukrajině rozkradou, zbraně které všichni posílají se tam minimálně jednou přeprodají,ziielenská si po světě nakupuje,a tady se válí statisíce mladých,zdravích ukrajinců a Ukrajinek, kteří můžou vyrazit bojovat.At táhnou zpátky.

Čtvrtek, 26. října 2023, 21:14Odpovědět

Martin Vaněk

Dohledejte si na Odysee dokument Batalion Monako (v azbuce), to budete valil kukadla, jak se ukrajinským oligarchům v západní Evropě žije... Taky mi přišlo divné, proč svou zemi nepodporují svými majetky, a ten jejich feťák žebrá po celém světě.

Čtvrtek, 26. října 2023, 21:23Odpovědět

Vlastimil Krátký

stůjme při Ukrajině. Sbírky na pomoc Ukrajině:

Čtvrtek, 26. října 2023, 20:07Odpovědět

Martin Vaněk

Vy jste příznivcem fašistické UA?

Čtvrtek, 26. října 2023, 20:48Odpovědět

Zdeněk Vintr

A vy té russké dozajista!

Pátek, 27. října 2023, 18:50Odpovědět

Martin Vaněk

Dohledejte si dokument Roses have a thorns, tam se dozvíte základy problému. A pokud toužíte po hlubších informacích, doporučuji fr. dokument Education des enfants version Nazi Azov 2015, nebo Donbass (2016) fr. dokumentaristky A.L. Bonne, nebo reporty britského novináře J. Millera přímo z bojů na UA, nebo americké reportérky L. Logan. Pokud byste chtěl jít ještě dál, nevynechejte Utajené dějiny II. sv. války, kde se dozvíte, že hitler byl sponzorován USA a CH bankami ve vlastnictví židů (tady se spojí současné problémy s těmi historickými co se původců týče, a také proč největšími zachránci nacistů byly právě USA, GB, CH a V, proč byli nacisté instalováni do nejvyšších funkcí nejen v Jižní Americe, ale i v celé západní Evropě, a jejich potomci to stál řídí - viz Layenová atd.), a co bylo ve skutečnosti cílem II. sv. války. Myslím, že pro začátek mát dostatek podnětů pro přemýšlení. Pak si můžete v mezidobí položit otázku, proč jsme po 33 letech zadlužená, zotročená, rozkradená a zdevastovaná kolonie...

Sobota, 28. října 2023, 14:55Odpovědět

Střelby z RPG i dobývání zákopů. Ukrajinští vojáci cvičí na Libavé a dostali hodnotnou pomoc  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.