Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V místě zrušeného přechodu v Přerově přišla o život jedenadvacetiletá žena. Policie hledá svědky nehody

, aktualizováno 9. listopadu 2023, 12:11

Policie zveřejnila podrobnosti ke středeční tragické nehodě na frekventovaném průtahu v Přerově. Po střetu s přepravním vozíkem na zvířata vyhasl na rušné silnici život jedenadvacetileté ženy. Policie žádá o pomoc při vyšetřování události případné svědky či řidiče z projíždějících aut, kteří by mohli mít kamerový záznam nehody.

Ke smrtelnému zranění mladé chodkyně došlo ve středu okolo půl druhé odpoledne na ulici Velké Novosady v Přerově. Jedenadvacetiletá žena chtěla v místě pro přecházení překonat čtyřproudovou silnici. „Přecházela komunikaci na místě stavebně a situačně upraveném k jejímu překonání z pravé strany na levou stranu. Chodkyně vstoupila do levého jízdního pruhu zpoza nákladní soupravy, která stála v pravém jízdním pruhu, kdy řidič zastavil a dával mladé ženě přednost. Po kontaktu s přívěsným vozíkem projíždějícího vozidla byla chodkyně odražena do pravého jízdního pruhu, kde zůstala ležet na komunikaci. Způsobeným zraněním mladá žena na místě, i přes veškerou snahu záchranářů, podlehla,“ konstatovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Za volantem auta značky Seat s přívěsným vozíkem pro převoz koní seděla řidička, která kontakt soupravy s mladou ženou zřejmě ani nepostřehla. „Řidička zřejmě přehlédla, že došlo ke kontaktu s chodkyní a pokračovala dál v jízdě na dálnici D1 ve směru na Ostravu, kde byla zastavena a zadržena policejní hlídkou. Dechová zkouška byla u řidičky negativní,“ doplnila policistka s tím, že v souvislosti s nehodou byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti a trestného činu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za které dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Zabezpečovač ETCS chybně zastavuje vlaky u Olomouce. Čísla jsou katastrofální, zní z krajské organizace

Značné množství stížností zavalilo organizaci KIDSOK, která v Olomouckém kraji zajišťuje součinnost jednotlivých částí veřejné dopravy. Důvodem jsou zpoždění spojů na nedávno kompletně zmodernizované trati mezi Olomoucí, Uničovem a Šumperkem....

Policisté se nyní obracejí se žádostí o pomoc s objasněním tragické události také na případné svědky. „Žádáme občany, kteří by nám mohli poskytnout poskytnout jakékoliv informace o okolnostech události, aby nás kontaktovali. Stejně tak se obracíme i na řidiče, kteří místem nehody projížděli a mohli by mít celou událost zachycenou na kamerovém záznamu, aby nám jej poskytli a tím nám pomohli s řádným objasněním dopravní nehody. Za poskytnutí jakýchkoli informací děkujeme,“ uvedla mluvčí Zajícová s tím, že se svými poznatky se lidé mohou obracet přímo na policisty 1. oddělení obecné kriminality Přerov, na poručíka Motáně na telefonním čísle 974 778 458, na nadpraporčíka Bouchalíka na čísle 974 778 324, nebo je možné využít mobilní spojení 725 979 808.   

Podle předběžných poznatků došlo k nehodě obdobně, jako tomu bylo i u dřívějších případů. Přechod pro chodce byl na silnici I/55 mezi obydlenou zónou a supermarketem a nádražím zrušen letos v květnu při rekonstrukci povrchu vozovky. „Podle dopravních policistů se jedná o přechod velmi nebezpečný, což dokládá i statistika dopravních nehod střetu chodce s vozidlem. Nejednou se tu stalo, že pěšímu zastavil jeden řidič – chodec pak pokračoval přes přechod a druhé vozidlo ho srazilo, protože člověk jdoucí po zebře automaticky počítal s tím, že je na přechodu a má absolutní přednost,“ řekla před časem k situaci v této lokalitě mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Podle náměstka přerovského primátora pro oblast dopravy Tomáše Navrátila (ANO) byl z hlediska krajského dopravního inspektorátu Policie ČR na ulici Velké Novosady poslední přechod v Olomouckém kraji na silnici první třídy, který protínaly dva jízdní pruhy v jednom směru.

Pětašedesátiletého cizince, který seděl za volantem kamionu při úterní nehodě na železničním přejezdu v Olomouci na Divišově ulici, obvinila policie z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Muž vjel na přejezd několik vteřin poté, co se červeně...

Aktuální úprava podle zástupců Olomouckého kraje, města Přerova a Policie ČR umožňuje chodcům i řidičům, aby byly dodrženy větší rozhledové poměry a situace při přecházení byla bezpečnější. „Na komunikaci budou namalovány výstražné kříže, aby vozidla zastavovala v bezpečné vzdálenosti od místa přecházení, budou tu rovněž vyznačeny i piktogramy upozorňující na výskyt chodců. Každopádně platí, že vždy se musí účastníci silničního provozu chovat obezřetně k ostatním a dbát na svoji vlastní bezpečnost,“ uvedl v květnu náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu Michal Zácha (ODS). 

Do budoucna se počítá s bezpečnějším dopravním řešením, které si město vymínilo ve spojení s výstavbou nového nákupního parku v blízkosti supermarketu. Poté se má zlepšit i situace pro pěší, kteří zde rušnou silnici překonávají. „Město si dalo město podmínku, že prostor bude osazen světelným signalizačním zařízením. To by řešilo nejen chodce, ale také vozidla na hlavním tahu – i z vedlejších komunikací,“ uvedla mluvčí. Záměr stavby obchodního centra je ve fázi vyřizování potřebných povolení, se zahájením stavby se počítá příští rok.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky Doprava, nehoda, tragická nehoda, nehoda Přerov, smrtelná nehoda, přechod pro chodce, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V místě zrušeného přechodu v Přerově přišla o život jedenadvacetiletá žena. Policie hledá svědky nehody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.