Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Lepší zasněžování i osvětlení. Skiareály přes léto investovaly, výrazné zdražení neplánují

Ceny skipasů v zimních areálech v Olomouckém kraji by měly pro letošní lyžařskou sezonu zůstat na stejné úrovni, nebo jen mírně podražit. Provozovatelé středisek investovali do zasněžování, osvětlení sjezdovek či přepravních prostředků. Lepší zázemí budou mít i členové horské služby, před dokončením jsou dvě nové stanice u Starého Města na Šumpersku.

Sezonu chce mezi prvními tradičně zahájit středisko Branná, počítá s tím, že vleky se zde rozjedou ještě na konci listopadu. V Branné letos investovali zhruba tři miliony korun do zasněžování, areál pořídil například nové hydroboxy či sněžná děla. „Ceny skipasů zůstávají stejné. Chtěli bychom to do konce listopadu pustit – jak mávnu, začne mrznout,“ s úsměvem prohlásil provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Lyžaři, kteří zamíří do horského areálu Kraličák ve Stříbrnicích na Šumpersku, budou moci od začátku sezony využít nový krytý pojízdný pás s délkou 150 metrů, který propojil stříbrnickou a hynčickou stranu lyžařského střediska. Lyžaře pohodlně vyveze od hynčické lanovky Kaple na vrchol kopce Štvanice, kde má horní stanici. Investice vyšla zhruba na 14 milionů korun, uvedl majitel areálu Dušan Juříček. Cena skipasů zůstává i zde na loňské úrovni.

Horské středisko Kraličák postavilo mezi lanovkami pohyblivý pás, chystá řadu dalších investic

Nový sto padesát metrů dlouhý krytý pojízdný pás vybudoval před zimní sezonu Horský areál Kraličák u Starého Města na Šumpersku. Přepravní prvek vyšel na 14 milionů korun. Středisko plánuje další rozsáhlé investice do kombinované lanovky i...

V lyžařském středisku Hlubočky na Olomoucku investovali do nového osvětlení sjezdových tratí. „Chceme ještě rozšířit stávají parkoviště. Skipasy máme letos za loňské ceny. Zdražovali jsme loni relativně více kvůli cenám energií, chtěli bychom, aby lidé, kteří k nám jezdí, lyžování nemuseli omezovat," informoval zástupce střediska Michal Stojmenov. Mírné zvýšení ceny skipasů v řádu jednotek procent zvažuje lyžařské středisko Hrubá Voda u Olomouce. „Pokud jde o investice pro letošní zimní sezonu, tak došlo k investicím v řádech milionů korun do posílení zasněžovacího zařízení, které bude garantovat ještě lepší sněhové podmínky než v uplynulém roce," uvedl za středisko Tomáš Drápal.

Zhruba o pět procent zvýšil cenu skipasů zimní areál Ramzová. „Investici v areálu plánujeme dlouhodobě, ale už tři roky vyřizujeme lanovou dráhu, vyměnit chceme druhý úsek na Šerák. Dosud se nám to nepodařilo, stále s tím máme potíže,“ sdělila za středisko Karla Treu. Doplnila, že zimní provoz plánují v Ramzové zahájit spuštěním lanovek v sobotu 2. prosince, zda toho využijí i lyžaři, bude záležet na počasí.

Na sezonu už se připravují také pracovníci jesenické horské služby. „Připravujeme techniku, na zimu se chystají i zaměstnanci, čeká nás školení na Stubai v Alpách, což pro nás představuje předzimní přípravu,“ přiblížil náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller. V Jeseníkách je devět stanic, z nichž sedm funguje v zimním nepřetržitém pohotovostním režimu. „V celkovém počtu jsou započítány také dvě nové stanice na Staroměstsku, které budeme do měsíce kolaudovat – jedna je v Hynčících a druhá ve Velkém Vrbně pod Paprskem," řekl Kaller. Horská služba v Jeseníkách má podle něj 20 stálých zaměstnanců. Do budoucna by chtěla ještě jednoho sezonního pracovníka na Ovčárně, kde se starají o lavinovou prevenci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski areál Ramzová

Štítky Lyžování, Ski areál, sjezdovka, zasněžování, investice, osvětlení, Hrubá Voda, Hlubočky, Branná, Ramzová, Jeseníky, Horská služba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lepší zasněžování i osvětlení. Skiareály přes léto investovaly, výrazné zdražení neplánují  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.