Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Místo Strojaře vznikne v Přerově dostupné bydlení, prodávat se nebude. Vyloučena není demolice

Bývalý hotel Strojař v Přerově, který chtěla zdejší radnice prodat, zůstane městu. Komise pro majetek a komise pro rozvoj nyní navrhly prodej zrušit, v lokalitě by mělo vzniknout dostupné bydlení. Proti prodeji Strojaře protestovali především přerovští Piráti.

"Je to úspěch Pirátů a celé opozice, která společně s námi sbírala podpisy za zachování Strojaře v majetku města. Jsem rád, že se to podařilo a že pro Přerovany vzniknou dostupné byty," radoval se přerovský opoziční zastupitel Petr Dostalík (Piráti). 

Komise pro majetkové záležitosti a Komise pro rozvoj, investice, dopravu a bezpečnost nyní schválily tři varianty budoucnosti Strojaře a navrhly zastupitelstvu zrušit záměr na jeho prodej. Všechny varianty zahrnují vznik dostupného bydlení. Osud Strojaře bude nyní řešit také pracovní skupina složená se zástupců všech stran. 

"Na majetkové komisi byly představeny tři varianty vybudování dostupného bydlení ve formě výstavby bytového domu na místě současného hotelu Strojař s tím, že objekt zůstane v majetku města. Mělo by zde tak vzniknout až 77 bytů, a to buď skrze dotace na nájemní bydlení, družstevní bydlení nebo spolkové bydlení, přičemž nejpravděpodobněji to bude jedna ze dvou prvních variant," dodal člen komise a budoucí přerovský zastupitel Vojtěch Nezval (Piráti). 

Neprodávejte Strojař, vyzývá přerovská opozice. Pro referendum má zatím polovinu podpisů

Do konce prázdnin chce přerovská opozice sehnat dostatečný počet podpisů pro vyhlášení referenda o přerovském hotelu Strojař. Chce zabránit prodeji pozemků, aby si město zachovalo vliv na rozhodování o budoucnosti této ikonické stavby. Objekt je...

Osudem Strojaře se bude tento týden zabývat rada města. "Materiál byl projednán napříč odbory magistrátu a jedno z hlavních slov měla také architektka města, protože nám se nejedená pouze o budovu Strojaře, ale o rozvoj celé této výjimečné lokality. Nové městské nájemní bydlení, které tu plánujeme, by měli využívat především lidé v profesích, které jsou důležité pro fungování města od školství, zdravotnictví, dopravu a bezpečnost až po křehké skupiny obyvatel, jako jsou rodiče samoživitelé a osaměle žijící senioři. Rozhodně tu však nechceme sociální bydlení," sdělil náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Podle dalšího náměstka primátora Přerova Miloslava Dohnala (ODS) vedení radnice o nájemním bydlení uvažuje již delší dobu. "Už v září jsme přišli s informacemi, že na prosincovém zastupitelstvu představíme řešení a že možné varianty počítají s výstavbou bytů městem," uvedl náměstek.

Majetková komise a komise pro rozvoj navrhují demolici Strojaře. "Od posledních diskuzí o využití objektu se změnily normy například na hlukový útlum, spolu s omezením daným rozpětím panelů dává demolice či rozebrání smysl. Nebráníme se však využití základů, skeletu přízemí nebo i panelů nějakým novým, originálním způsobem," dodal architekt a opoziční zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Strojař, prodej, petice, protesty, bydlení, demolice, komise, Přerov, radnice, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo Strojaře vznikne v Přerově dostupné bydlení, prodávat se nebude. Vyloučena není demolice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.