Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Prostějov schválil memorandum o plazmové odpadové lince. Mostkovice ji však odmítají

Prostějovské zastupitelstvo schválilo memorandum s firmami PGP Terminal a MT o budování linky na plazmové zplyňování odpadů. Společnost MT přitom nedávno stáhla svou žádost o změnu územního plánu v Mostkovicích, kde měla linka stát. Proti plazmovému centru navíc ostře protestují místní obyvatelé.

Zastupitelstvo Prostějova schválilo memorandum o spolupráci s firmami PGP Terminal a MT po dlouhé diskusi. Firmy chtěly plazmové zařízení postavit v Mostkovicích, proti záměru se však postavila více než polovina obyvatel obce a její vedení zvažovalo vyhlášení referenda. Zastupitelstvo Mostkovic nedávno oznámilo, že firma MT stáhla žádost o změnu územního plánu, která by v areálu bývalého vojenského opravárenského podniku tuto stavbu umožnila. "V této souvislosti není důvod pro vyhlášení konání místního referenda," uvedlo vedení obce.

Prostějovští zastupitelé i přesto memorandu schválili. Podle zástupců radnice otevře cestu ke spolupráci města s firmou PGP Terminal, díky které by si Prostějov mohl v příštích letech zajistit ekologicky a finančně výhodné odstraňování komunálního odpadu. Prostějov totiž letos vystoupil z krajské odpadové společnosti, která má pro města a obce zajišťovat společnou likvidaci komunálního odpadu. Radnice má v záloze ještě spalovnu na tuhá alternativní paliva v Brně a společnost FCC plánuje přímo v Prostějově vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z odpadu.

Firma stáhla žádost o klíčové povolení pro odpadovou linku v Mostkovicích. Místní mají dál obavy

Zastupitelstvo Mostkovic poblíž Prostějova oznámilo stažení žádosti investora na změnu územního plánu pro zamýšlenou výstavbu odpadového centra. Proti budování zařízení určeného k plazmovému zplyňování odpadů se dlouhodobě hlasitě ozývají místní...

Radnice podle primátora Františka Jury (ANO) bude moci díky memorandu být u přípravy tohoto nákladného projektu, přičemž výběr lokality pro umístění technologie bude na firmách PGP Terminal a MT. "Je to aktivita společnosti, která městu nabízí řešení, co s komunálním odpadem po roce 2030," uvedl Jura. 

Podle něj je Prostějov největším producentem komunálního odpadu v regionu, a chce mít proto možnost ovlivňovat strategii jeho budoucí likvidace i nastavení cen za tuto komoditu. "Možná budou další společnosti, které nám nabídnou řešení, co s komunálním odpadem," podotkl. Opozice neúspěšně navrhla, aby zastupitelstvo projednání tohoto materiálu odložilo.

Jednoduchou pozici nemá se svým odpadovým centrem ani FCC. Proti tomuto záměru vznikla petice. Autoři z řad opozičních zastupitelů upozornili na to, že zařízení má ročně zpracovat až 50 tisíc tun odpadu. "Linka má vzniknout 150 metrů od obytné zástavby a odpad se do ní bude dovážet ze širokého okolí. Dojde tak k narušení kvality života mnoha Prostějovanů a zhorší se kvalita ovzduší i dopravní situace ve městě," uvedlo hnutí Na Rovinu!, které petici pořádá spolu s Piráty a spolkem Ajdony.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zelenabudoucnost.cz

Štítky memorandum, plazmové zplyňování, petice, kritika, Prostějov, komunální odpad, PGP Terminal, odpad, Mostkovice, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov schválil memorandum o plazmové odpadové lince. Mostkovice ji však odmítají  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.