Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Zemřela historička Libuše Hrabová. Uznávaná expertka za komunismu nemohla pracovat na univerzitě

Ve věku 95 let zemřela emeritní profesorka Univerzity Palackého Libuše Hrabová. Uznávaná historička se zaměřovala na středověké dějiny střední Evropy. Před rokem 1989 čelila útisku komunistického režimu, až do revoluce mnoho let pracovala jako řadová knihovnice. Při revoluci se zapojila do aktivit Občanského fóra a poté do demokratické obnovy olomoucké univerzity. Navždy odešla v den výročí revolučních událostí - 17. listopadu.

Libuše Hrabová se narodila 2. října 1928 v Ostravě. Pocházela z rodiny, která hrála významnou roli v rozvoji českého kulturního a podnikatelského života v průmyslovém městě na pomezí Moravy a Slezska. Už v dobách studia na gymnáziu sílil její zájem o historii, krátce po konci druhé světové války se vydala do Horní a Dolní Lužice. Právě studiu dějin Lužických Srbů a polabských Slovanů se poté dlouhodobě věnovala. Až do konce 60. let patřila společně s manželem Svatoplukem Hrabem k aktivním pedagogům Univerzity Palackého.

Kino v krytu a dobrodružný kvíz. Tak se žáci seznamovali se Sametovou revolucí v Olomouci

Již brzy oslavíme výročí listopadových událostí z roku 1989. V rámci připomínání si Sametové revoluce probíhá po celé republice také Festival svobody. Tehdejší olomoucké dění se festival pokouší přiblížit žákům a studentům v Krytu civilní obrany...

Protože během Pražského jara vystupovala na podporu společenských reforem, byla v následných normalizačních čistkách po roce 1968 z fakulty vyhozena. Až do sametové revoluce pracovala bývalá univerzitní pedagožka jako řadová knihovnice. „Její láska k Lužici trvala po celý život. I během náročné práce ve Vědecké knihovně si našla téma k vědeckému bádání. Svůj zájem zaměřila na dějiny keltské civilizace na našem území a díky náhodnému objevu neznámých ‚čarodějných‘ rukopisů i na dějiny tajných učení raného středověku,“ přibližuje rodina Libuše Hrabové.

V období Sametové revoluce žila Libuše Hrabová v Hranicích, kde se zapojila do práce Občanského fóra a následně i do demokratické obnovy Univerzity Palackého.


Libuše Hrabová obdržela v roce  2020 Stříbrnou medaili předsedy Senátu od Miloše Vystrčila.

„Na svou domovskou katedru historie se vrátila z penze po pádu komunismu a věnovala jí další dvě dekády energické práce, mimo jiné i dokončila profesuru. V aktivním styku zůstala se svým pracovištěm i po odchodu do emeritury v roce 2009,“ připomínají zástupci Univerzity Palackého.

Libuše Hrabová byla držitelkou celé řady prestižních ocenění.  V roce 2008 jí byla udělena zlatá medaile Za zásluhy o rozvoj Univerzity Palackého, v roce 2014 se stala laureátkou Ceny Františka Palackého. V roce 2020 obdržela z rukou Miloše Vystrčila Stříbrnou medaili předsedy Senátu za rozvoj historické vědy. I přes úctyhodný věk se stále věnovala i publikační činnosti. Poslední novela Hermetikon vyšla před několika týdny u příležitosti 95. narozenin respektované vědkyně.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Libuše Hrabová, úmrtí, Univerzita Palackého, katedra historie, historička, Hranice, Sametová revoluce, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

To dnes také nemohou některé učitelky pracovat, např. paní Bednářová, kterou odsoudila naše justiční mafie na základě upravené nahrávky, a navzdory podloženým důkazům o své nevině ze zahraničních zdrojů. Kdypak o tom napíšete článek, hrdinové?

Středa, 22. listopadu 2023, 11:07Odpovědět

Zemřela historička Libuše Hrabová. Uznávaná expertka za komunismu nemohla pracovat na univerzitě  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.