Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V kasárnách u Olomouce už je všech 14 Leopardů. Armáda tanky dostala za podporu Ukrajiny

Kompletní sestavu 14 tanků Leopard 2A4 mají k dispozici vojáci ze 73. tankového praporu v Přáslavicích nedaleko Olomouce. Do České republiky dorazila poslední těžká bojová vozidla darovaná Německem jako kompenzace za armádní materiál odeslaný na Ukrajinu.

Leopard pálí na Libavé, noční střelby tankistů vzbudily rozruch až v Olomouci

Silné rány připomínající hřmění zaznamenali v pondělí odpoledne i v noci lidé na Olomoucku i Přerovsku. Nešlo o klimatický jev, hluk se totiž šířil z vojenského výcvikového prostoru Libavá. Neustal ani v pozdních hodinách, což vzbudilo rozruch...

Kromě samotných tanků česká armáda dostane také náhradní díly, munici a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků. Součástí dodávky má být také vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel, které by mělo dorazit do České republiky v průběhu příštího roku. Hodnota daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

Tanky Leopard znamenají podle ministerstva výrazné posílení kompatibility v rámci NATO. Tuto techniku používá mimo jiné i například polská či maďarská armáda. „Omezujeme tím závislost na ruské technice a přecházíme na moderní platformu. Nové tanky jsou silnější a posádce poskytují výrazně větší bezpečí,“ uvedli k tankům dodaným z Německa zástupci české armády na sociálních sítích.

Střelby z RPG i dobývání zákopů. Ukrajinští vojáci cvičí na Libavé a dostali hodnotnou pomoc

Na šest stovek ukrajinských vojáků se aktuálně připravuje pod vedením instruktorů z Armády České republiky ve vojenském újezdu Libavá. Příslušníci vojska východoevropské země zasažené válečným konfliktem trénují širokou škálu dovedností. Na...

Z České republiky na Ukrajinu směřovaly například tanky T-72, bojová vozidla pěchoty a další vojenská technika. Tržní cena výcviku a materiálu, který poskytl Ukrajině přímo český stát se za první rok konfliktu s Ruskem podle Úřadu vlády ČR pohyboval zhruba na úrovni 10 miliard korun. Až trojnásobně vyšší byla pak hodnota nově vyrobené či zmodernizované techniky a materiálu, který produkovaly české firmy obranného průmyslu na základě příslušných zakázek a licencí.

Leopard 2A4 je bojové, pancéřované, pásové obrněné vozidlo s vysokou manévrovací schopností v terénu. Patří do kategorie Hlavní bojový tank.
Základní charakteristika vozidla
Tank je určen k ničení tanků a ostatních obrněných cílů, živé síly a nízkoletících prostředků. Je vyzbrojen 120 mm kanónem s hladkou hlavní, stabilizovaným ve dvou rovinách. Dále je vyzbrojen dvěma kulomety MG3 ráže 7,62 mm, jedním spřaženým s kanónem a protiletadlovým na příklopu nabíječe. Tank je vybaven zařízením chránícím osádku a vnitřní výstroj vozidla proti tlakové vlně, radiaci a chemickým látkám, má zařízení pro překonávání vodních toků jízdou pod vodou, zadýmovací zařízení k vytvoření dýmových clon pro maskování a hasící zařízení pro hašení požáru uvnitř vozidla.
Základní takticko-technická data:
Osádka 4 (velitel, střelec, nabíječ, řidič)
Hmotnost 55 150 kg
Měrný tlak 7.4 N/cm2
Délka 7,720 mm (bez hlavně)
8,490 mm (hlaveň v poloze 6 hodin)
9,670 mm (hlaveň v poloze 12 hodin)
Šířka 3,750 mm
Výška 3,000 mm
Výzbroj kanón Rheinmetall 120 mm L44 s hladkým vývrtem
Maximální rychlost 68 km/h, 30 km/h vzad
Maximální dojezd na silnici 340 km
v terénu 220 km
střední hodnota kombinovaná 280 km
Motor MTU MB 873 vícepalivový, 1500 hp
Převodovka Renk HSWL 354, 4 stupně vpřed, 2 vzad
Zaměřovač střelce RME EMES 15 s termální větví a laserovým dálkoměrem
Zaměřovač velitele Hensoldt PERI-R17
Zdroj: acr.army.cz

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky Armáda, tank, Leopard, Přáslavice, německý tank, modernizace, Libavá, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Zkrátka: totální odzbrojení AČR je téměř u konce, a dodané zbraně, nevyhovující současným vojenským trendům vedení války, to nezachrání.

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 12:40Odpovědět

V kasárnách u Olomouce už je všech 14 Leopardů. Armáda tanky dostala za podporu Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.