Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kofola kupuje většinový podíl v pivovarech Holba, Zubr a Litovel. Cenu transakce strany nezveřejnily

, aktualizováno 22. listopadu 2023, 10:12

Kofola kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která zastřešuje značky Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodinná firma bude mít v páté největší pivovarnické skupině v České republice 51 procent. Cenu transakce, kterou musí schválit ještě antimonopolní úřad, žádná ze stran nezveřejnila.

"V Kofole jsme se naučili rozvíjet tradiční a lokální značky se silným příběhem. Když se objevila příležitost investovat do pivovarů, které vyrábějí značky s dlouhou historií, za kterými stojí poctivé řemeslo a moderní výrobní zázemí, neváhali jsme. Věříme, že zkušenost našich lidí může pomoci k jejich rozvoji," vysvětlil v tiskové zprávě generální ředitel skupiny Kofola Jannis Samaras.

Za akvizicí společnosti Pivovary CZ Group jsou také dva menšinoví podílníci. Kofola ČeskoSlovensko bude mít podíl 51 procent, investiční skupina RSJ 29 a zemědělská společnost ÚSOVSKO 20 procent.

Podle mluvčí Kofoly Jany Ptačinské Jirátové se smluvní strany dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat. Transakce podléhá schválení antimonopolních úřadů, dokončení se očekává na začátku příštího roku.

Pivovary CZ Group jsou pátou největší pivovarnickou skupinou v České republice. Letošní výstav překročí 800 tisíc hektolitrů, více než třetina jde na export. V pivovarech v Hanušovicích na Šumpersku, Přerově a Litovli na Olomoucku pracuje téměř 500 lidí, piva Holba, Zubr a Litovel se zde vaří již více než 130 let.

Kofola kupuje Pragerovy sady na Šumpersku. Bude zde pěstovat ciderovou odrůdu jablek

Společnost Kofola se rozhodla koupit téměř šedesát hektarů jablečných sadů na Šumpersku, kde hodlá pěstovat speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťávu použije pro výrobu ciderů. Nyní suroviny dováží z Anglie a Francie. Akvizice je...

Kofola nechtěla, aby tradiční moravské pivní značky skončily u zahraničních vlastníků. "Přestože nám primárně nejde o přímé synergie s naším dosavadním nealko byznysem, i pivní průmysl má nějaké společné rysy s nápojovou branží. Byla by škoda, kdyby tradiční české značky přešly do rukou zahraničních investorů," vysvětlil jeden ze zakladatelů a provozní ředitel skupiny Kofola René Musila. Skupina Pivovary CZ Group zůstane samostatně řízenou částí Kofoly.

Místopředseda představenstva Pivovary CZ Group Jaromír Dvorský ubezpečil, že zachování řemeslné tradice vaření piva, stabilní vztahy se zákazníky, dodavateli a zaměstnanci byly při jednáních o prodeji důležitá kritéria. "Jsme rádi, že jsme našli partnera, který nám pomůže zachovat a dále rozvíjet kvalitu našich piv, a zároveň posílí i jejich obchodní expanzi," sdělil Dvorský.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v regionu, má jedenáct závodů na pěti evropských trzích a zaměstnává více než dva tisíce lidí. Ve svém portfoliu má nejen Kofolu, hroznovou Vineu, ale například i pramenitou vodu Rajec a minerální vody Korunní, Ondrášovku a Kláštornou Kalcia. Kromě Česka a Slovenska Kofola působí i ve Slovinsku a Chorvatsku, kde rozvíjí tradičních značky minerálních vod Radenska a Studenac.

Investiční skupina RSJ spravuje portfolio dlouhodobých investic s důrazem na region střední Evropy. Koncern ÚSOVSKO Klopina tvoří zemědělské, potravinářské, obchodní a průmyslové společnosti, zaměstnává 700 lidí a v Olomouckém kraji hospodaří na 14 tisících hektarech zemědělské půdy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kofola ČeskoSlovensko/Jana Ptačinská Jirátová

Štítky Kofola, Litovel, Holba, Zubr, transakce, akvizice, podíl, Česko, pivovar, pivo, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Olomoucký kraj, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kofola kupuje většinový podíl v pivovarech Holba, Zubr a Litovel. Cenu transakce strany nezveřejnily  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.