Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

MAPA STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL: Zapojení do protestní akce bude v Olomouckém kraji značné

Více než 200 škol a školských zařízení z Olomouckého kraje se zapojí do pondělní výstražné stávky. Protestní akce bude podle zástupců odborového svazu svým rozsahem mimořádná. Například v Přerově se zavřou také všechny školní jídelny.

Jak se vám líbí? Olomoucké vánoční tramvaje jsou kompletně ve svátečním, mají nové polepy

V Olomouci se rozzářil nejen zelený symbol Vánoc na Horním náměstí, ale také tři tramvajové vozy, které budou ve svátečním hávu brázdit ulice města. Kromě světelné výzdoby tentokrát dostaly vánoční tramvaje také speciální tematické polepy.

„K úternímu večeru jsme překročili hranici 210 škol. Převažují vesnické školy, to znamená malé mateřské a základní školy, které nejvíce trápí PHmaxy, tedy maximální počet proplácených odučených hodin. Naopak máme i několik zavřených velkých jídelen, které vyvařují pro více škol, kde je zajímají především platy nepedagogů. Máme zavřeno i několik domů dětí a mládeže, dětské domovy omezují provoz. Drtivá většina škol zavírá, některé mají omezený provoz, obvykle zajišťují provoz na prvním stupni formou hlídací služby," uvedla předsedkyně krajského školského odborového svazu pro Olomoucký kraj Eva Hrdličková.

Podle informací z krajského úřadu je v Olomouckém kraji přes 300 základní škol a 107 středních škol, jejichž zřizovatelem je kraj. „Je to největší stávka, už teď to předčilo naše očekávání,“ doplnila předsedkyně odborového svazu.

Mapa škol zapojených do stávky – červeně vyznačené školy budou zavřené, oranžové stávku pouze podpoří a mohou fungovat v omezeném režimu. Nevyznačené školy mohou být otevřené, ale také nemusely svůj záměr protestovat zatím sdělit. Mapa prochází aktualizací a doplňováním, situaci v konkrétním školském zařízení je potřeba ověřit.

 

Zdroj: sdružení Učitelská platforma

Uzavřená by měla být v pondělí například ZŠ Stupkova v Olomouci, kterou ve 34 třídách navštěvuje kolem 750 žáků. „Stávkovat budeme, kromě několika nemocných zaměstnanců všichni stávku podepsali. Zapojujeme se tak v plném rozsahu, to znamená, že přerušíme provoz. Vzhledem k tomu, že i vychovatelky ve školní družině, kuchařky či uklízečky chtějí do stávky, nejsem schopna zajistit provoz ani pro nejmenší děti,“ řekla ředitelka školy Iva Pospíšilová. Stávka je podle ní za těchto podmínek nezbytná. „Nejvíce nás trápí inkluze a snižování počtu asistentů, mělo by to fatální dopad na kvalitu výuky, a také otázka nepedagogických pracovníků. Snižování jejich počtu si nedokážu představit,“ podotkla ředitelka.

Zavřou se i školy v malých obcích, jako jsou například Tršice na Olomoucku. Rodiče o zapojení do stávky informovala škola již na svých stránkách s tím, že provoz mateřské ani základní školy nemůže zajistit kvůli zapojení všech zaměstnanců. „V tento den bude ZŠ i MŠ uzavřena, stejně tak bude uzavřena i školní jídelna, která nebude vařit ani pro cizí strávníky,“ sdělila ředitelka školy Andrea Teplá.

Souhlasíte se stávkou škol a školských zařízení?

Celkem hlasovalo203 čtenářů

Téměř všichni zaměstnanci se zapojili do stávky i v ZŠ Trávník v Přerově. Vedení školy rodičům vzkázalo, že zaměstnanci nestávkují kvůli výši svých platů, ale kvůli ohrožení kvality výuky. Naopak další z přerovských základních škol Velká Dlážka zůstane v pondělí otevřená, byť s důvody stávky souhlasí. I tak se protest dotkne jejich školáků i zaměstnanců – a to ve formě stravování. Školní jídelna se totiž ke stávce připojí a bude uzavřena, stejně jako dalších osm jídelen spadajících pod Zařízení školního stravování ve městě Přerov.

Pokud zůstane škola v provozu, musí její vedení podle školského zákona zajistit obědy. „Je povinností ředitele stravování dětem či žákům zajistit jiným způsobem. Je možné objednat stravu od jiného dodavatele, či v krajní situaci nevařit teplou stravu a nakoupit již hotové jídlo studené kuchyně – ‚studené balíčky‘,“ uvádí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Škola, vyučování, výuka, stávka, výstražná stávka, stávka škol, zavřená škola, uzavření škol, školní jídelna, Olomouc, Olomoucký kraj, mapa škol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MAPA STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL: Zapojení do protestní akce bude v Olomouckém kraji značné  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.