Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kausa zpronevěry na Libavé končí. Obec nepodala stížnost proti zastavení trestního stíhání bývalé starostky

Případ zpronevěry peněz, v němž čelila obvinění bývalá starostka Libavé na Olomoucku Štěpánka Tichá, definitivně končí. Obec podle současné starostky Oldřišky Valtošové nepodala stížnost proti rozhodnutí žalobkyně stíhání Tiché podmíněně zastavit.

Nová starostka Oldřiška Valtošová řekla, že škoda byla nahrazena a situace v obci se již uklidnila. Žalobci z krajského státního zastupitelství na konci října rozhodli, že podmíněné zastavení trestního stíhání bývalé starostky Štěpánky Tiché není pravomocné kvůli procesnímu pochybení. Rozhodnutí totiž nebylo obci, která byla v případu poškozenou, řádně doručeno.

Valtošová uvedla, že obec již usnesení o zastavení stíhání bývalé starostky a dvou úřednic obdržela. "Chyba byla napravena, neměli jsme už důvod usnesení napadnout. Škoda již byla obci v plné výši uhrazena, což bylo i podmínkou zastavení trestního stíhání. Nyní budeme dělat audit a pokud bychom na nějaké nesrovnalosti přišli, řešili bychom to cestou ohledně náhrady finančních prostředků," uvedla starostka.

Podle usnesení žalobkyně bývalá starostka Tichá zpronevěřila přes 400 tisíc korun. Peníze získávala například uzavřením fiktivních dohod o provedení práce na rodinné příslušníky i na lidi z obce, kteří však o tom nevěděli. Ze zpronevěry peněz policie původně kromě bývalé starostky obvinila také dvě pracovnice úřadu. Státní zástupkyně Lenka Svobodová podle serveru Seznam Zprávy v usnesení uvedla, že všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu, čímž splnily podmínky pro zastavení stíhání. U soudu by jim hrozilo za zpronevěru až pět let vězení.

Tichá kandidující za sdružení Nezávislá Libavá se nakonec 19. září rozhodla rezignovat, tehdy řekla, že tak učinila poté, co o situaci v obci jednala se zástupci opozice. Funkce se vzdala k 30. září, mandát zastupitele si ponechala. Na její místo byla poté zvolena 16. září Oldřiška Valtošová z uskupení Občané za změnu.

Policie rozkrývá zpronevěru obecních peněz ve Městě Libavá, obvinila tři lidi. Starostka tvrdí, že o ničem neví

Policie obvinila tři lidi kvůli zpronevěře ve Městě Libavá na Olomoucku. Vyšetřovatelé mají podezření, že zde docházelo k systematickému rozkrádání obecních peněz. Současná starostka obce Štěpánka Tichá tvrdí, že o ničem takovém neví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky zpronevěra, trestní stíhání, zastavení, starostka, Libavá, peníze, odstoupení, odvolání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kausa zpronevěry na Libavé končí. Obec nepodala stížnost proti zastavení trestního stíhání bývalé starostky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.