Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Počasí přeje lyžařům, sezona začíná v Jeseníkách i kousek od Olomouce

Lyžařská sezona už v pátek začne v Branné na Šumpersku či v Karlově na Bruntálsku. Počasí přeje zimním radovánkám i v níže položených střediscích, o víkendu by se měly vleky rozjet také v Hrubé Vodě nedaleko Olomouce. Ideální podmínky slibují také běžkařské stopy v Jeseníkách, rolbaři už připravili část tras.

„Ve 1300 metrech nad mořem nyní leží do 40 centimetrů sněhu a teplota se pohybuje kolem šesti stupňů pod nulou. Sníh přibývá každý den, v noci na dnešek připadly další dva centimetry. Rolby ze stran provozovatelů hotelů projely stopy na Praděd i na Švýcárnu, sníh je nyní ideální. Běžkařů je tady méně než obvykle, sníh totiž leží i v nižších polohách," uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Rolbaři na sociální síti avizují projeté také například Lipovské okruhy u Lipové-lázní na Jesenicku či v okolí Paprsku, lyžuje se od minulého víkendu také v běžeckém areálu Nová Ves. Informace o upravených stopách najdou zájemci na webu.

Dostatek přírodního sněhu podpořeného i zasněžováním umožňuje některým lyžařským střediskům spustit sezonu. O týden dříve, než to měli původně v plánu, se vleky v pátek rozjedou ve Ski Aréně Karlov. „Pojede zatím čtyřsedačka Express, vysněžena je zatím jedna sjezdovka. Pojede se od pátku do neděle, o víkendu včetně nočního lyžování. Počasí nám pomáhá, nepřetržitě se zasněžuje, další přírodní sníh se očekává, podle možností se budou přidávat další sjezdovky,“ informoval zástupce areálu Boris Keka. Samotné slavnostní zahájení sezony je naplánováno na 9. prosince, kdy u Expressu zahraje kapela O5 a Radeček během jejich koncertního turné Hory. Cena skipasů se v Karlově zvedla o deset procent, nákup on-line je podle Keky cenově výhodnější.

Vleky se chystají spustit také ve středisku v Branné na Šumpersku. „My už máme sněhu, že ho můžeme i prodávat. Leží tady kolem 60 centimetrů, je to sníh přírodní i ze zasněžování. V pátek to pouštíme, lyžovat se bude do neděle. Od příštího pátku tady budeme mít už kurz, tak už zůstaneme v provozu,“ komentoval provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Provoz díky zimním podmínkám spouští i níže položené středisko v Hrubé Vodě na Olomoucku, kde se bude lyžovat v sobotu i v neděli od 9 do 16 hodin a to na části ze dvou páteřních sjezdovek o délce 1,5 kilometru včetně propojovací tratě mezi sjezdovkou Áčko a Béčko. „Na svazích leží přes 40 centimetrů sněhu. Aktuální výhled počasí slibuje brzké spuštění lanové dráhy a obou páteřních sjezdovek v plné délce,“ sdělil za středisko Tomáš Drápal. Svahy kropí sněhová děla také v nedalekých Hlubočkách, tam zatím zahájení sezony neoznámili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Resort Hrubá Voda

Štítky Zima, Jeseníky, počasí, lyžování, běžky, Branná, Karlov, Hrubá Voda, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí přeje lyžařům, sezona začíná v Jeseníkách i kousek od Olomouce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.