Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí reálně klesla, říkají analytici

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí v reálném vyjádření opět poklesla, stalo se to osmý kvartál v řadě. Shodují se na tom analytici. Nominálně sice mzdy meziročně rostou, jejich zvyšování ale stále nepokrývá vysokou inflaci. Vzhledem k odeznívání inflace ale byl podle analytiků pokles reálné mzdy méně výrazný než ve druhém čtvrtletí.

„Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně rostla na tuzemské poměry relativně svižně napříč sektory, ovšem zdaleka ne všude dokázala překonat inflaci. Výrazně se výdělky zvyšovaly například v realitním sektoru, informačních technologiích či v průmyslu, naopak neslavně dopadli zaměstnanci v zemědělství nebo ve stavebnictví," sdělil hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. „V celé ekonomice průměrná mzda pravděpodobně narostla nominálně zhruba o 7,2 procenta, ovšem po očištění o inflaci si připíšeme již osmý kvartál meziročního poklesu reálných příjmů v řadě, tentokrát o 0,8 procenta," doplnil.

Analytici Komerční banky jsou v odhadu mírně optimističtější. Podle nich nominální mzdy ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 7,5 procenta. Při zohlednění inflace by to znamenalo pokles reálných mezd o 0,6 procenta.

Naopak analytici Raiffeisenbank předpokládají méně dynamický mzdový vývoj. „Průměrná mzda dle naší prognózy nepřesáhla 43.000 korun, což v meziročním srovnání odpovídá nominálnímu růstu o 6,5 procenta," uvedli. V reálném vyjádření by tak mzdy klesly o 1,4 procenta.

„Vzhledem k pomalejší než původně očekávané nominální dynamice mezd pak patrně bude reálný pokles zaznamenán i ve čtvrtém čtvrtletí 2023 a první reálný meziroční růst české domácnosti zaznamenají až začátkem příštího roku, spolu s rychlejším očekávaným poklesem inflace," doplnili odborníci Raiffeisenbank.

Podle analytiků Komerční banky by ve čtvrtém čtvrtletí měly reálné mzdy meziročně stagnovat. V prvním kvartálu příštího roku potom očekávají jejich růst o 5,2 procenta.

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí dosáhla 43.193 korun. Nominálně vzrostla o 7,7 procenta, ale reálně klesla o 3,1 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl ve druhém čtvrtletí proti stejnému období předchozího roku o 7,8 procenta na 36.816 korun. Nejvyšší mzdy byly v Praze, nejnižší v Karlovarském kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mzda, česko, čsú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí reálně klesla, říkají analytici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.