Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Ptenský zámek vydal poklady. Sudové plomby, které dokládají existenci pivovaru, ale i měďáky a stříbrňáky

Měďáky a stříbrňáky a další mince z období Rakouského císařství, ale i pivní plomby, které dokládají existenci zdejšího pivovaru, našli zámecký pán a jeho přátelé při úklidu zámku ve Ptení na Prostějovsku. David Hudeček alias Horset chce všechny artefakty představit na výstavě o historii celého sídla.

"Pod podlahou ve sklepě, která už dnes neexistuje, jsme našli dvě mince z roku 1860 z období Rakouského císařství, malou minci z posledního roku první Československé republiky a také z protektorátu a pak několik mincí z období po komunistickém převratu. V bývalém pivovaru jsme kromě toho objevili měďák a stříbrňák a také sudové plomby s nápisem BIER, což je vlastně důkaz, že tady pivovar opravdu existoval," popisuje David Hudeček, který ptenský zámek koupil od města Prostějova a postupně se ho snaží opravovat.

Expozici o historii chce Hudeček přímo na zámku otevřít někdy v dubnu příštího roku. Návštěvníci kromě mincí a plomb uvidí například také zbytek trámu z pivovarnického sklepa, ze kterého zůstal jenom střed a suky. "Bude potřeba ho zakonzervovat, aby se mohl ze sklepa vytáhnout a nerozpadl se," poznamenal.

Vystavené předměty doplní fotografie a popisky o tom, co se zhruba na zámku v tu kterou dobu dělo, budou zde také jezdecké důstojnické šavle z období Rakouska-Uherska. "V této době už celkem dobře fungovala kartografie, takže návštěvníci uvidí i některé mapy z této doby. To je celkem pozoruhodné, protože tady byly pouze sýpky, zámek a kostel a dnes zde stojí celá obec, ale tenkrát tady nebylo vůbec nic a je to jenom pár set let zpátky," připomíná zámecký pán.

Muzikant a milovník středověku David Hudeček koupil zámek ve Ptení od města Prostějova loni za 3,3 milionu korun. Radnice neměla pro památkově chráněný objekt využití a kupce hledala dlouhé roky. Na koupi si hudebník vzal hypotéku a zámek chce postupně opravit. Objekt má naštěstí relativně zachovalou střechu, takže až na výjimky do něho zatím nepršelo.

(NE)OBYČEJNÍ: Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset ze Ptení. Má s ním smělé plány

Muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset ze Ptení na Prostějovsku měl zdejší zámek rád od dětství. Nedávno si ho koupil od města Prostějova a má s ním smělé plány. Budoucnosti se nebojí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Ptení/David Hudeček

Štítky zámek, pivovar, mince, plomba, sud, výstava, sklep, Prostějov, Rakouské císařství, Ptení, Československo, okres Prostějov, Horset

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptenský zámek vydal poklady. Sudové Plomby, které dokládají existenci pivovaru, ale i měďáky a stříbrňáky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.