Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jeseník začne testovat chytré veřejné osvětlení. Ztlumí se na malý výkon, když bude ulice prázdná

Město Jeseník začne v jedné z ulic testovat chytré veřejné osvětlení. Pokud bude lokalita prázdná, svítidla budou ztlumena zhruba na 15 procent svého maximálního výkonu. Jeseník nyní vyměňuje staré lampy, v první etapě šlo o téměř čtyři stovky světel.

Pilotní projekt chytrého osvětlení město testuje v ulici Mlýnské. Nově instalovaná svítidla budou ztlumena zhruba na 15 procent svého maximálního výkonu, pokud bude lokalita prázdná. V okamžiku, kdy do prostoru někdo vejde nebo vjede, snímače celou soustavu v ulici rozsvítí na plný výkon. Po určité době se svítidla opět vrátí do klidového režimu.

"Chceme tak vyzkoušet chytré řešení, které přinese nejen další úspory, ale hlavně zvýší ochranu životního prostředí v nočních hodinách v okrajové části města. Pokud se chytré řešení osvědčí, budeme uvažovat o jeho dalším rozšíření i v jiných částech Jeseníku," potvrdil vedoucí odboru investic a majetku na jesenické radnici Jiří Uher.

Město nyní staré lampy vyměňuje za úspornější LED osvětlení, díky tomu ročně ušetří zhruba 880 tisíc korun. "Na investici v hodnotě zhruba sedm milionů získalo město dotaci z Národního plánu obnovy, a to ve výši 4,4 milionu korun. Základní podmínky pro získání dotační podpory byly například úspora minimálně 30 procent elektrické energie a dodržení náhradní teploty chromatičnosti 2700K, což je barva žárovky teplá žlutá," popsala v tiskové zprávě Gabriela Otavová z oddělení investic na radnici. Úspora bude asi 146 tisíc kWh ročně.

V první etapě město vyměnilo 372 svítidel v lokalitě Bezručova na výjezdu na Českou Ves, kolem obchodního centra, u hřbitova, U Kasáren, na sídliště kolem ulice Wolkerovy, okolo rodinných domů a v ulici Mlýnské za benzinovou čerpací stanicí. Radnice již připravuje druhou etapu obnovy veřejného osvětlení, která příští rok zahrne výměnu zhruba 270 svítidel.

Lidé z Prostějova si stěžují na zhaslé veřejné osvětlení. Nejde pokaždé o poruchu, šetříme, vysvětluje radnice

Prostějovská radnice čelí v poslední době řadě dotazů, upozornění a stížností na to, že na území města nesvítí některé lampy veřejného osvětlení. Město vysvětluje, že nemusí jít hned o závadu, některá světla jsou totiž vypnutá schválně kvůli...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jeseník

Štítky Jeseník, smart, chytré veřejné osvětlení, výměna, svítidlo, lampa, LED, investice, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

V celku dobtré řešení,ale je otázkou kolik při dnešních stále se zvyšujcích cenách elektřiny v realu nakonec ušetří!

Pondělí, 11. prosince 2023, 12:00Odpovědět

Jeseník začne testovat chytré veřejné osvětlení. Ztlumí se na malý výkon, když bude ulice prázdná  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.