Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Zemřel porevoluční místostarosta Jeseníku a obnovitel poutního místa u Zlatých Hor Václav Dvořák

Ve věku 89 let zemřel v sobotu bývalý místostarosta Jeseníku a za minulého režimu člen katolického disentu Václav Dvořák. Kvůli své silné víře a pevným zásadám čelil i s manželkou za totality komunistické perzekuci. Po revoluci se angažoval ve veřejném dění a také například v obnově poutního místa Maria Hilf u Zlatých Hor.

Václav Dvořák se narodil v roce 1934 v Ústí nad Orlicí, od roku 1959 žil v Jeseníku, kde se  s manželkou Helenou zapojil do života tamní katolické církve. Jeho životní příběh je zpracován také ve sbírce Paměť národa, která mapuje vzpomínky pamětníků na události 20. století. V období komunistické totality se Václav Dvořák postavil proti omezování náboženských svobod a stal se významným členem katolického disentu. Šířil samizdat, podepsal několik petic, účastnil se bytových seminářů a bojoval za lidská práva a svobodu projevu. Po pádu komunismu byl přijat do Místního národního výboru a po prvních svobodných volbách se stal místostarostou Jeseníku.

Náměstí v Jeseníku zdobí od letoška nový betlém. Lidé obdivují i unikátní Ochranovskou hvězdu

Originální betlém vyřezaný z místní lípy zdobí při letošním adventu Masarykovo náměstí v Jeseníku. Ten se bude ještě v následujících letech rozšiřovat o další figury. Kromě tradičního vánočního stromu a dřevěných jesliček zaujme návštěvníky...

Dlouholetý aktivní farník jesenického kostela Nanebevzetí Panny Marie zemřel v sobotu 9. prosince v rodinném kruhu ve věku 89 let. Měl jednu dceru, dva syny a 15 vnoučat a také 13 pravnoučat.

„Byl to nesmírně statečný člověk, který věřil svým ideálům a nikdy z nich neuhnul. Neměl jednoduchý život, on i jeho manželka byli perzekuováni za komunistů. Upřímnou soustrast paní manželce, celé rodině i všem blízkým. Pan Dvořák nám všem bude moc chybět,“ vzpomíná na významnou osobnost starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Poslední rozloučení s Václavem Dvořákem se uskuteční v sobotu 16. prosince v 10 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Lucuk, Paměť národa

Štítky Václav Dvořák, Jeseník, místostarosta, úmrtí, Paměť národa, Zlaté Hory, církev, víra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel porevoluční místostarosta Jeseníku a obnovitel poutního místa u Zlatých Hor Václav Dvořák  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.