Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V Prostějově bude další pětadvacítka. Bazén chce město postavit vedle akvaparku, přijde na půl miliardy

Prostějov bude mít další pětadvacetimetrový bazén. Ačkoliv sportovní veřejnost a opozice navrhovali stavbu padesátky, městské zastupitelstvo schválilo kratší variantu. Bazén s wellness bude stát vedle venkovního akvaparku v Krasicích a přijde na více než půl miliardy korun. Otevřít by se mohl už za dva roky.

Opozice prosazovala padesátimetrový bazén a navrhovala dokonce vyhlášení referenda o jeho délce. "Nový prostějovský bazén by měl nahradit současné lázně. Měl by být postaven v blízkosti akvaparku v Krasicích. Parametry návrhu zadala rada města, jde o osm drah o o délce pětadvacet metrů," poznamenal opoziční prostějovský zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!). 

Podle dalšího člena opozice Aleše Matyáška (Na rovinu!) a trenéra oddílu plavání bude bazén ve městě sloužit desítky let, jeho délka je však politickým rozhodnutím, aniž by radní přihlédli k názoru odborníků.

Krytý bazén s wellness bude stát vedle stávajícího venkovního akvaparku v Krasicích, bude mít tribunu pro více než dvě stě diváků, bazén s vodními atrakcemi, tobogán s věží, whirpool, saunu, ledovou jeskyni, brouzdaliště pro děti nebo fitness zónu. Investice přesáhne půl miliardy korun, podle Ošťádala je kalkulace dokonce 630 milionů.

Podle primátora Prostějova Františka Jury (ANO) délka bazénu odpovídá městu velikosti Prostějova. "V České republice není město naší velikosti, které by v tuto chvíli stavělo padesátimetrový bazén," tvrdí Jura. V tuzemsku v současné době funguje 14 padesátimetrových bazénů, které stojí výhradně v krajských městech. Městské zastupitelstvo nyní schválilo výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace, pokud vše půjde dobře, stavba by mohla být dokončena v roce 2025. 

"V rámci energetického řešení objektu jsou zvolena tepelná čerpadla země - voda včetně využití kogenerace, uvažuje se i s využitím fotovoltaiky. Využívány budou i odpadní vody a dešťové vody pro zálivku. Počítá se s ohřevem vody stávajících venkovních bazénů a začlenění do energetického systému krytého bazénu. V rámci studie je počítáno i s eventuálním rozšířením o venkovní plavecký bazén," dodal náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Olomouc chystá čtvrtmiliardovou investici do aquaparku, s dotací chce stavět nový bazén

Investici ve výši přibližně čtvrt miliardy korun připravuje město Olomouc do výstavby nového krytého bazénu v areálu akvaparku. Důvodem pro vybudování nového sportoviště je nejen rozšíření zázemí pro kluby, školy i veřejnost, ale také blížící se...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov, FB Plavecký oddíl v Prostějově, Petr Ošťádal

Štítky plavecký bazén, stavba, investice, kritika, opozice, délka, wellness, radnice, projekt, Prostějov, akvapark, Krasice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Hájek

Není pravda, že 50metrové vnitřní bazény jsou výhradně v krajských městech. Je i v Přerově, kde se již po několikaměsíční opravě opět otevřel.

Čtvrtek, 14. prosince 2023, 11:03Odpovědět

V Prostějově bude další pětadvacítka. Bazén chce město postavit vedle akvaparku, přijde na půl miliardy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.