Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z výlohy Muzea umění v Olomouci někdo strhal portréty Izraelců unesených teroristy z Hamásu

, aktualizováno 13. prosince 2023, 15:16

Z výlohy Muzea umění v Olomouci někdo v noci na dnešek strhal portréty Izraelců unesených teroristy z Hamásu. K celosvětové iniciativě Bring Them Home (Přiveďte je domů) na podporu osvobození osob unesených tímto palestinským hnutím se muzeum připojilo na začátku listopadu.

"Mohu potvrdil, že v noci na dnešek někdo portréty unesených Izraelců strhal. Je to smutné, protože tak dává najevo svůj názor na to, že někdo bere rukojmí, a to i z řad civilistů," komentoval celou věc mluvčí Muzea umění v Olomouci Tomáš Kasal.

Vedení muzea už tablo s portréty obnovovat nebude, ale zvažuje, že do jedné výlohy umístí fotoreportáž z instalace plakátů a do další záznamy z bezpečnostních kamer. "Aby bylo vidět v kolik hodin se to stalo, mimochodem bylo to ve 22:34 včera večer. Jednu výlohu bychom také chtěli věnovat tomu, proč někomu vadí, že se člověk zastává člověka, protože šlo o podporu lidí, kteří byli uneseni," řekl Kasal.

Na sociálních sítích už celá věc budí velké diskuse a přestupek začala řešit Městská policie Olomouc. Případem se zabývají také kriminalisté. "Budeme zkoumat, zda celá věc nemá nějaké extremistický, antisemitský podtext, zatím takové poznatky nemáme," potvrdil mluvčí policie Libor Hejtman. Policisté podle něho budou určitě procházet například kamerové záznamy, které má město, případně Muzeum umění. Podle neověřených zpráv měl vandal kapuci.

Stržení plakátů odsoudil předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek z Olomouce. "Je to smutné a ukazuje to, čeho jsou lidé schopni. Tento incident bude určitě zařazený do monitoringu antisemitismu v České republice za letošní rok. V Olomouci je to první případ toho druhu, bohužel v Praze se to stalo už vícekrát, že plakáty s unesenými byly strženy," povzdechl si Papoušek. 

Útok teroristického hnutí Hamás si 7. října vyžádal v Izraeli na 1400 obětí, převážně z řad civilistů, a dalších zhruba 240 lidí všech věkových kategorií bylo uneseno do Pásma Gazy. Část z nich byla výměnou za uvězněné bojovníky Hamásu již propuštěna.

"Vyvěšení portrétů unesených lidí není nijak politická akce, je na obranu lidí, civilistů, kteří ve špatné době byli na špatném místě. Člověk by si mohl sice říci, že taková drobná akce v Olomouci nepřinutí únosce, aby tyto lidi propustil. Avšak vzhledem k tomu, že jde o celosvětovou kampaň, myslíme si, že z těchto drobných akcí se právě tvoří veřejné mínění, a to by již mohlo pomoci lidem, kteří jsou nyní v zajetí,“ vysvětlil v minulosti mluvčí Muzea umění Kasal.

Výlohy Muzea umění v Olomouci pokryly portréty stovek Izraelců unesených hnutím Hamás

K celosvětové iniciativě Bring Them Home (Přiveďte je domů) na podporu osvobození osob unesených palestinským hnutím Hamás se připojilo Muzeum umění Olomouc. Výlohy muzejní budovy v centru Olomouce pokrývají plakáty s portréty 240 žen, mužů a...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum umění Olomouc/Tereza Hrubá, FB Jakub Fox Malota

Štítky vandal, policie, portrét, rukojmí, Olomouc, terorista, Hamás, Muzeum umění Olomouc, Izrael, Palestina, iniciativa, happening

Z výlohy Muzea umění v Olomouci někdo strhal portréty Izraelců unesených teroristy z Hamásu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.