Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

VIDEO: Zoo Olomouc má nového křiklouna. Po letech se podařil náročný odchov čáji obojkové

V přírodě žije čája obojková v mokřadech tropické Jižní Ameriky, mládě neobvyklého ptáka příbuzného husám se podařilo po čtyřech letech odchovat v Zoo Olomouc. Nejde o snadnou záležitost, sourozenec nyní tříměsíčního ptáčete po několika dnech uhynul. Z vnitřních ubikací čáje zamíří do expozice v letních měsících, kdy pobývají ve voliéře plameňáků.

Dvě mláďata čáji obojkové se vylíhla v Zoo Olomouc na začátku září, po třech měsících mohli zoologové oznámit úspěšný odchov jednoho z nich. „Odchov těchto robustních ptáků je provázen celou řadou úskalí a rozhodně nepatří k běžným událostem ve světě zoologických zahrad. Předcházelo mu mnoho neúspěšných hnízdění. Nicméně úsilí našeho týmu chovatelů, Moniky Davidové a Vojtěcha Maška, přineslo ovoce, a tak se na závěr roku můžeme na úseku ptáků pochlubit dalším významným odchovem. Naše samička se spolu s druhým mládětem vylíhla na začátku září po více než čtyřicetidenním pobytu ve vejci. Oba rodiče se vzorně střídali v zahřívání snůšky na velkém hnízdě ze slámy, Bohužel druhé mládě po několika týdnech uhynulo," komentoval v tiskové zprávě kurátor ptáků Zoo Olomouc Jan Kirner.

Tygřice zabavená u Karlose Vémoly má odoperované drápy. Zjištění pobouřilo i šéfa Zoo Olomouc

Odebrání bílé tygřice z chovu MMA zápasníka Karlose Vémoly přineslo zjištění, které pobouřilo část nejen odborné veřejnosti. Zabavená kočkovitá šelma má na předních tlapách chirurgicky odstraněné všechny drápy. Státní veterinární správa bude...

Pro správný rozvoj mláďat se odborníci zaměřili na striktní hygienu v okolí krmného místa, aby se minimalizoval přenos patogenů. Klíčovým faktorem bylo také podávání pestré krmné dávky. „Několikrát denně proto byla servírována mísa pampelišek, ptačince, vařené mrkve, okurky, rajčat a vařeného vejce. K tomu velké množství okřehku plovoucího na vodě,“ popsala jídelníček opeřenců mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská s tím, že čájí rodina trávila za příznivého počasí také mnoho času pastvou v travnaté části výběhu.

Součástí ptačí populace Zoo Olomouc je tento druh z čeledi kamišovitých od roku 1999. „Za tu dobu tu fungovaly dva chovné páry, které dohromady vyvedly přirozenou cestou 14 mláďat. V letních měsících lze čáje spatřit v přední části voliéry plameňáků,“ přiblížila mluvčí.

Chovný pár ze zoo na Svatém Kopečku má svého potomka také v ostravské zoologické zahradě. „Oplozená vejce z předchozího hnízdění jsme se totiž rozhodli podložit pod adoptivní rodiče, jimiž byl ostravský pár, který sám seděl na neoplozené snůšce. Adopce se zdařila, a tak byl v Ostravě úspěšně odchován o několik měsíců starší bratr našeho mláděte. Započali jsme tak novou úroveň spolupráce, která je ve světě zoologických zahrad tolik důležitá,“ podotkla Iveta Gronská.

Křikloun s nebezpečnými ostruhy
Čája obojková (Chauna torquata) se živí spásáním vegetace v mokřadech Jižní Ameriky. Jejich nejbližšími příbuznými jsou husy. Čáje jsou skvělými letci. Nejvýraznější vlastností těchto šedých ptáků je jejich křik slyšitelný do značné vzdálenosti. Ne nadarmo se také anglicky jmenuje screamer čili křikloun. Na první pohled méně viditelnou zvláštností jsou dvě ostruhy na křídlech, kterými se instinktivně brání proti narušiteli. Jsou velmi ostré a mocnými údery křídel jsou čáje schopny způsobit nepěkná zranění. Již čerstvě vylíhnutá mláďata mají v oblasti zápěstí dobře patrné základy ostruh. O pozorování čájí v přírodě velmi poutavě píše i legenda české zoologie – profesor Zdeněk Veselovský – ve své knize „K pramenům Orinoka.“
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, čája obojková, ptactvo, Zoo Olomouc

VIDEO: Zoo Olomouc má nového křiklouna. Po letech se podařil náročný odchov čáji obojkové  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.