Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Sen o levné zelenině se prodražil. Desítkám řidičů přišly pokuty za špatné parkování při samosběru u Vojnic

Levná zelenina ze samosběru ve Vojnicích na Olomoucku se řadě řidičů prodražila. Automobily, které koncem srpna způsobily dopravní kolaps, totiž parkovaly na cestách v okolí v rozporu s dopravními předpisy. Policie zaznamenala na sedm desítek přestupků, za které nyní řidičům přišly pokuty.

Do Vojnic na Olomoucku koncem srpna přijely tisíce lidí, policie musela dokonce uzavřít jednu z přístupových silnic. Dopravní kolaps trval několik hodin, než se situace uklidnila. V okolí parkovalo několik stovek aut na polních cestách nebo na trávě.

Několik desítek řidičů kvůli vidině levnější zeleniny ignorovalo dopravní předpisy. "V souvislosti se samosběrem zeleniny u obce Vojnice na Olomoucku ze dne 23. srpna 2023 jsme příslušnému správnímu orgánu oznámili téměř sedm desítek dopravních přestupků. Všechny se týkaly nesprávného parkování, ať už v obci Vojnice nebo mezi obcemi Ústín a Vojnice. Řidiči motorových vozidel při stání nenechali volný alespoň jeden jízdní pruh široký tři metry pro každý směr jízdy a stáli na silniční vegetaci," potvrdil mluvčí policie Libor Hejtman.

Pokuty byly ve výši několika set korun. Jeden z řidičů, který parkoval mezi Vojnicemi a Senicí na Hané, dostal od olomouckého magistrátu pokutu tři sta korun, kterou už zaplatil. "Mohu potvrdit, že jsme řešili asi padesátku přestupků, vše proběhlo standardní cestou," uvedl vedoucí Odboru agendy řidičů a motorových vozidel na olomouckém magistrátu Ivan Rašťák. Zbylé přestupky řešily další pověřené úřady.

FOTO: Tři hodiny ve frontě a dopravní kolaps. Moc mě to mrzí, říká k extrémnímu samosběru pěstitel z Hané

Vojnice v obležení. Zájem o tradiční samosběr zeleniny ve vesničce ležící přibližně deset kilometrů od Olomouce se letos rozrostl do mimořádných rozměrů. Provoz musela od rána řídit policie, pěstitelé otevřeli všechna čtyři pole zároveň a po pár...

Na polích ve Vojnicích u Olomouce si lidé mohli v srpnu nasbírat za velmi nízké ceny například mrkev, rajčata, cibuli, petržel, červenou řepu, dýně, cukety nebo zelí. Samosběr, který organizuje pěstitel Ladislav Kašpar, je každý rok čím dál populárnější.

Policie nyní řidiče, aby za všech okolností dbali na dopravní předpisy, jinak se jim samosběr levné zeleniny může opět prodražit. "Aby se motoristé příště vyhnuli přestupkům, měli by si dopředu u prodejce zjistit, kde mohou svá vozidla zaparkovat. V žádném případě by je neměli odstavovat na pozemní komunikaci, kde nezůstane alespoň jeden jízdní pruh široký tři metry pro každý směr jízdy, nebo na silniční vegetaci," vyzval mluvčí policie Hejtman.

Řidiče také nabádá, aby příští rok přijeli včas a v případě, že parkovací plocha bude obsazená, přijeli jindy. "Opravdu by neměli odstavovat vozidla na místech, kde je to zakázané. Vystavovali by se tím nejen postihu, ale hlavně by zkomplikovali sobě i dalším řidičům silniční provoz," varoval mluvčí policie.

Kvůli samosběru zeleniny ve Vojnicích na Olomoucku musela policie uzavřít jednu z přístupových silnic. Na pole přijely tisíce lidí, podle policie v okolí parkuje několik set aut. Dopravní situace se uklidnila až před polednem.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky samosběr, parkování, pokuta, přestupek, policie, Vojnice, zelenina, Olomoucký kraj, silnice

Sen o levné zelenině se prodražil. Desítkám řidičů přišly pokuty za špatné parkování při samosběru u Vojnic  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.