Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Ani lidé bez domova nepřijdou o Vánoce. Charita Olomouc pro ně připravila stromeček i dárky

O bramborový salát, stromeček, rozdávaní dárků, zpívaní koled, sledování pohádek nebo rozjímaní dnes nepřijdou ani lidé bez domova. Charita Olomouc připravila ve svých zařízeních vánoční program, chybět nebude například prohlídka betlémů.

Pro lidi bez domova jsou služby olomoucké Charity otevřené i na Štědrý den. V domovech sv. Anežky a sv. Kosmy a Damiána se pracovníci setkávali s klienty již v adventu, kdy pekli cukroví a vyráběli vánoční dekorace. V nízkoprahovém centru bude otevřená jídelna, kde proběhne společný oběda a rozdávání drobných dárků. 

"Usilujeme nejen o poskytnutí štědrovečerního pohoštění, ale především o blízkost s lidmi, kteří jsou osamocení. V těžké situaci může lidi bez domova povzbudit už jen to, že jste s nimi a máte zájem je vyslechnout," vysvětluje vedoucí Střediska pro lidi bez domova Alexandr Dvořák.

Přípravy na Štědrý den probíhaly během adventu každý pátek. "Dekorovali jsme věnce, pekli cukroví, měli mikulášskou nadílku, povídali si o životech světců nebo si pouštěli filmy na přání," prozradila koordinátorka Domova sv. Anežky Alžběta Kučerová.

Jedno z předvánočních setkání bylo věnováno psaní dopisů, v nichž klienti mohli vyjádřit, co by si přáli. "Úzká spolupráce s římskokatolickou farností sv. Václava a farností Svatý Kopeček u Olomouce nám umožňuje jejich sny splnit," slíbil Dvořák. Všichni ubytovaní se tak dnes dočkají kromě svátečního menu také malé pozornosti pod stromečkem.

Čtenáři rozhodli. Nejkrásnější vánoční stromeček je letos na náměstí v Mohelnici

Na drtivé většině náměstí a návsí nejen v Olomouckém kraji září krásně zdobené vánoční stromy. Které město má ve svém centru ten nejhezčí strom s nejlépe sladěnými působivými dekoracemi, o tom hlasovali čtenáři v anketě. Jak to dopadlo? Drtivě...

Na oběd se bude v podávat řízek s bramborovým salátem, v Domově sv. Anežky poté bude čas na předávání dárků, zpívání koled, sledování pohádek a rozjímání. Letošní program je obohacen o překvapení. "Chystáme se navštívit výstavu betlémů u baziliky, kterou pořádá spolek Matice svatokopecká," zmínila Kučerová.

Chybět nebude duchovní slovo otce Hyacinta Pavla Kuchty a ochutnávání cukroví upečeného při adventních setkáních v azylových domech nebo věnovaného Charitě dárci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky bezdomovec, klient, dárek, Charita, Olomouc, vánoční koleda, Vánoce, domov, Štědrý den, advent

Ani lidé bez domova nepřijdou o Vánoce. Charita Olomouc pro ně připravila stromeček i dárky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.