Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Ohrožení v Moravičanech, Morava je na třetím povodňovému stupni. Náplavka v Olomouci pod vodou

, aktualizováno 25. prosince 2023, 15:48

Vydatné deště v posledních dnech v kombinaci s oblevou a táním sněhu zvedají hladiny řek a potoků v Olomouckém kraji. V Moravičanech řeka Morava dosáhla třetího povodňového stupně, což je stav ohrožení. Náplavka v Olomouci je pod vodou a je uzavřená, hasiči od rána vyjeli k padesáti událostem.

Hladina řeky Moravy byla dnes v Moravičanech kolem desáté hodiny dopoledne na 295 centimetrech, přičemž třetí povodňový stupeň, stav ohrožení, je na 300 centimetrech. Podle aktuálního odhadu hydrometeorologů z Českého hydrometeorologického ústavu by Morava měla kulminovat dnes odpoledne. Po poledni už byl v Moravičanech třetí povodňový stupeň.    

Na zvýšenou hladinu Moravy se připravuje Litovel. "Povodňová komise situaci monitoruje už několik dní. Průběžné informace jsou na informačních kanálech města. Dnes ve 14:00 opět povodňová komise zasedá," potvrdil dopoledne starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Druhého stupně, stavu pohotovosti, dosáhla už včera například Moravská Sázava v Lupěném na Šumpersku. "Komunikace Hněvkov - Hoštejn je neprůjezdná, byly instalovány dopravní zákazové značky. Objížďka vede přes Kosov. Situaci se zapojením Povodí Moravy a Městské policie Zábřeh monitorujeme," ubezpečil starosta Zábřeha František John (KUD-ČSL).

V pohotovosti je Olomouc. "Uzavření olomoucké náplavky lze očekávat téměř s jistotou. Situaci bedlivě sledujeme. Pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z odboru dopravy jsou v pohotovosti," potvrdil tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr. Od dnešního rána je už náplavka pod vodou. 

Podle aktuální předpovědi meteorologové neočekávají významné dešťové srážky, což by mělo vést ke zklidnění situace. Řeka Morava by v Olomouci měla kulminovat v průběhu středečního večera. 

Silný vítr dnes zaměstnával hasiče, měli přes šedesát výjezdů. V Bludově vlak narazil do stromu

Popadané stromy, uvolněné plechy a krytiny ze střech, ale i nehody vozidel nebo vlaku po nárazech do stromu museli řešit hasiči v Olomouckém kraji kvůli silnému větru a dešti, který zasáhl celou Moravu. Všechny události se naštěstí obešly bez...

Vzhledem k dokončeným protipovodňovým opatřením odborníci v Olomouci nepředpokládají zásadní komplikace či větší rozliv vody. Pozorní by však měli být majitelé nemovitosti, kteří mají sklepy v blízkosti toků, kvůli zvýšené spodní hladině vody. "V souvislosti s očekáváným oteplením rovněž upozorňujeme na možnost zaplavení důsledkem tajícího sněhu, zvláště v místech svahů nebo tam, kde již v minulosti soustředěný odtok komplikace způsobil," dodal Langr.

V celém Olomouckém kraji platí výstraha proti povodním, druhé stupně jsou dnes v odpoledních hodinách na Moravské Sázavě, Třebůvce, Bystřici ve Velké Bystřici a na Romži, na řadě dalších míst jsou první stupně povodňové aktivity, tedy bdělost. Podrobné informace o stavu hladin jsou na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

"Od dnešních 7:00 jsme vyjeli ke zhruba 50 událostem v souvislosti s počasím a rozvodněnými toky, zasahovali jsme po celém kraji. Nejvíce jsme řešili stromy na komunikacích a čištili jsme propustky a toky od naplavenin. Čerpali jsme vodu ze sklepů a garáží a monitorovali situaci. V Moravičanech zasedla povodňová komise," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc, Stanislav Heloňa

Štítky povodně, výstraha, ohrožení, bdělost, Morava, Olomouc, Olomoucký kraj, Moravičany, náplavka, Český hydrometeorologický ústav, Litovel, Moravská Sázava, Zábřeh

Ohrožení v Moravičanech, Morava je na třetím povodňovému stupni. Náplavka v Olomouci pod vodou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.