Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Olomouc se valí voda, v úterý se rozhodne. Hasiči a úřady jsou v pohotovosti a vyzývají k opatrnosti

Na Olomouc se valí velká voda. V Litovli, kde ode dneška platí stav ohrožení, řeka Morava dál stoupá. Krajské město zasáhne zvýšený průtok v úterý večer. V pohotovosti jsou úřady a hasiči, kteří dnes v Olomouckém kraji kvůli vodě zasahovali více než šedesátkrát.

"Hladina Moravy na profilu Olomouc – Nové Sady by měla podle nejnovějších prognóz v dnešních večerních hodinách dosáhnout stupňů povodňové aktivity. Situaci bedlivě sledujeme. Pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z dopravy jsou v pohotovosti," ubezpečil již dnes odpoledne tajemník povodňové komise města Jan Langr.

V Nových Sadech byla dnes večer hladina Moravy těsně pod první povodňovým stupněm na necelých 360 centimetrech. Podle aktuální předpovědi by řeka měla kulminovat ve středu večer na druhém stupni kolem 400 centimetrů.

"Za dnešek máme už přes šedesát událostí v souvislosti s počasím a rozvodněnými toky. Nejvíce jsme řešili stromy a keře na komunikacích a čistili jsme propustky a toky od naplavenin. Čerpali jsme také vodu ze sklepů a garáží," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová

Hasiči například zasahovali u rozlité říčky Sitky v Horním Žlebu. "Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu kolem řeky. Proud je opravdu silný a vody teče hodně. Spolu s městskou policií sledujeme průtoky hlavně u mostů od Horního Žlebu až po Šternberk," varoval starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS).

V Litovli, kde povodňová komise dnes odpoledne vyhlásila stav ohrožení, je zaplavená ulice Zahradní pod železničním mostem a hrozí zde uvíznutí vozidla. 

Padající stromy, požár v obývacím pokoji, ale i zavalení koně. Hasiči se na Štědrý den nezastavili

Hasiči v Olomouckém kraji měli letos velmi náročný Štědrý den. Důvodem bylo hlavně počasí, a to vítr, sněžení a tání sněhu. Kromě toho zasahovali také u dvou požárů a v Posluchově na Olomoucku vyprošťovali zavalené koně.

"V následujících hodinách se předpokládá kulminace a pozvolné klesání hladiny. Upozorňujeme občany žijící v záplavové oblasti, aby sledovali stav toku a v případě potřeby zabezpečili svůj majetek. Rodiče upozorňujeme, aby nepouštěli své děti k hlavnímu toku bez dozoru. Platí zákaz manipulace s poklopy kanalizačních vpustí," varovalo dnes na svém webu město Litovel.

Nejvyyšší stupeň výstrahy nyní platí na Litovelsku a Mohelnicku, bdělost je vyhlášena na Šternbersku, Uničovsku, Olomoucku, Šumpersku, Zábřežsku a pohotovost na Hranicku, Konicku, v okolí Lipníka nad Bečvou, na Prostějovsku a Přerovsku.

Úřady ubezpečují, že vzhledem k úrovni protipovodňových opatření v Olomouci nehrozí zásadní komplikace či povodně. Pozorní by však měli být majitelé nemovitosti, kteří mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené hladině spodní vody. Lidé by také v blízkosti rozvodněných toků měli být velmi obezřetní.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Městská policie Litovel

Štítky voda, výstraha, ohrožení, Olomouc, Olomoucký kraj, Morava, Litovel, Šternberk, Horní Žleb, hasiči, komise

Na Olomouc se valí voda, v úterý se rozhodne. Hasiči a úřady jsou v pohotovosti a vyzývají k opatrnosti  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.