Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomouc vzdoruje vodě. Cyklostezka u myší díry je zaplavená, protipovodňová opatření však fungují

Olomouc úspěšně vzdoruje řece Moravě, která dnes dopoledne dosáhla druhého povodňového stupně. Situaci sleduje povodňová komise, podle které protipovodňová opatření až na lokální problémy fungují. Podle předpovědí by hladina měla začít pomalu opadat.

"Chceme ubezpečit, že vývoj aktuální hydrologické situace je dobrý a stávající protipovodňová opatření v Olomouci fungují. Pracovníci havarijní služby i městské organizace situaci nepřetržitě monitorují a reagují tak, aby se komplikacím předešlo nebo se situace zvládla bez větších potíží," ujistil po zasedání povodňové komise náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

Problémy jsou pouze lokální. "Vyšší hladina Moravy například komplikuje situaci na Nových Sadech, kde voda zasáhla výstavbu odlehčovací komory na páteřní kanalizační síti. Pracovníci havarijní skupiny města a ČOV přijali potřebná preventivní opatření. V městské části Bělidla u myší díry zase řeka Bystřice dočasně zaplavila cyklostezku a došlo také k dočasnému uzavření komunikace mezi Štarnovem a Štěpánovem kvůli rozvodněné Sitce. Na několika místech hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a suterénních prostor," popsal situaci tajemník povodňové komise města Jan Langr.

Kvůli vysoké hladině vodních toků se do blízkosti obydlí může dostat zmatená zvěř. "Není to nic výjimečného. Nicméně v případě nálezu uhynulého zvířete prosíme o oznámení tohoto výskytu na technické služby," vyzval vedoucí odboru životního prostředí na magistrátu Petr Loyka. Pozorní by měli být majitelé domů, kteří mají sklepy v blízkosti toků, kvůli zvýšené spodní hladině vody. Také kolem rozvodněných toků by se lidé měli pohybovat velmi opatrně. 

Vzhledem k předpovědi se v následujících dnech očekává pokles průtoků. "Předpokládáme, že ve středu už klesne hladina Moravy pod druhý povodňový stupeň a v průběhu čtvrtku už by Olomouc mohla být bez stupně povodňové aktivity," uvedl tajemník povodňové komise Langr.

Na Olomouc se valí voda, v úterý se rozhodne. Hasiči a úřady jsou v pohotovosti a vyzývají k opatrnosti

Na Olomouc se valí velká voda. V Litovli, kde ode dneška platí stav ohrožení, řeka Morava dál stoupá. Krajské město zasáhne zvýšený průtok v úterý večer. V pohotovosti jsou úřady a hasiči, kteří dnes v Olomouckém kraji kvůli vodě zasahovali více...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc, Jan Andreáš

Štítky povodně, pohotovost, hladina, řeka, Olomouc, protipovodňová ochrana, Morava, Bělidla, Bystřice, Štarnov, Štěpánov, Sitka

Olomouc vzdoruje vodě. Cyklostezka u myší díry je zaplavená, protipovodňová opatření však fungují  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.