Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zemřel turista tělem i duší Karel Kotyza z Prostějova. Není důležitý cíl, ale cesta, jak se k němu dostat, říkal

Ve věku 85 let zemřel turista tělem i duší Karel Kotyza z Prostějova. Učitel, publicista a organizátor pochodů kolem Prostějova byl laureátem Ceny města za rok 2013, poslední rozloučení se uskuteční tento pátek v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Prostějově.

"Ve věku 85 let zemřel ve středu 20. prosince PaedDr. Karel Kotyza. Působil dlouhá léta jako učitel zeměpisu a biologie. Byl známý také jako vlastivědný pracovník regionu Prostějovsko. Za celoživotní dílo mu byla za rok 2013 udělena Cena města Prostějova. Poslední rozloučení s Karlem Kotyzou se uskuteční v pátek 29. prosince 2023 v 11:00 hodin v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Prostějově v ulici Brněnská. Vyjadřujeme soustrast jeho rodině," uvedla na webu města mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová

Karel Kotyza byl v turistice činný od roku 1957. Pracoval jako člen výboru a 17 roků byl předsedou klubu turistů. Třicet roků vedl také turistický oddíl mládeže. Získal zlatý odznak Pěší turista za účast ve stovce dálkových pochodů nad 50 kilometrů a zorganizoval 42 ročníků pochodů kolem Prostějova. Kromě Ceny města obdržel také Čestný odznak Vojty Náprstka. Je spoluautorem několika knih, napsal například unikátní Horopisné členění Prostějovska a jeho stať o mapách na Prostějovsku vyšla ve Sborníku Univerzity Palackého. Pro učitele napsal řadu metodických listů. 

Pro Karla Kotyzu byl turista něco jako tulák. "Na turistice není důležitý vybraný cíl, ale cesta, jak se k němu dostat," objasňoval své krédo.

"V dnešní době těch, co chodí pravidelně pěšky, bohužel už moc není. Většinou se udělají jeden dva výlety za rok a to ještě tím způsobem, že se dojede autem na Kopeček, tam se trochu pochodí, sedne se na zahrádku a jede se domů. To určitě není to pravé. Nevím proč, ale lidé se dnes prostě chůze bojí. Přitom pro normálního člověka nemůže být žádným problémem ujít třeba pět kilometrů," upozorňoval Kotyza, který s turistikou začínal už jako chlapec výlety na Záhoří nebo na Kosíř.

V mládí vyzkoušel řadu sportů, u turistiky však zůstal po celý život. "Dělal jsem to, na co stačím. Nešlo mi o to, abych docílil nějakého výkonu, ale abych to dělal stále a pořád," vysvětloval.

Zemřel porevoluční místostarosta Jeseníku a obnovitel poutního místa u Zlatých Hor Václav Dvořák

Ve věku 89 let zemřel v sobotu bývalý místostarosta Jeseníku a za minulého režimu člen katolického disentu Václav Dvořák. Kvůli své silné víře a pevným zásadám čelil i s manželkou za totality komunistické perzekuci. Po revoluci se angažoval ve...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky Karel Kotyza, úmrtí, turista, publicista, Cena města, Prostějov, okres Prostějov, turismus, Cyril a Metoděj

Zemřel turista tělem i duší Karel Kotyza z Prostějova. Není důležitý cíl, ale cesta, jak se k němu dostat, říkal  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.