Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi

Lyžaři a turisté, kteří se vydávají do Jeseníků, mohou být o něco klidnější. Horská služba otevřela dvě zbrusu nové stanice u Staré Město pod Sněžníkem v dosahu tří velkých lyžařských areálů v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace proběhla těsně před Vánocemi.

"Letos jsme si v Jeseníkách nadělili opravdu hezký vánoční dárek. Důstojnějších podmínek se dočkají turisté i záchranáři," raduje se náčelník jesenických horských záchranářů Vítězslav Kaller

V Hynčicích Horská služba fungovala v nevyhovujících podmínkách v prostorách unimobuňky v lyžařském areálu Kraličák a ve Velkém Vrbně v budově pod Paprskem, která už také nevyhovovala. "Horská služba v okrsku Staré Město má na starosti kromě tří rozlehlých lyžařských areálů také oblast Kralického Sněžníku a Rychlebských hor, proto je potřeba mít kvalitní zázemí pro turisty i záchranáře,“ vysvětlil Kaller.

Nová stanice v Hynčicích je základnou pro celý okrsek Staré Město. Je přímo v lyžařském areálu Kraličák. "Z druhé strany Kralického Sněžníku je další rozlehlý areál Dolní Morava, kde máme samozřejmě také služebnu. Mít ale dvě služebny v dosahu dvou areálů a mít možnost v případě nutnosti rychle posilovat záchranářské kapacity je veliká výhoda,“ pochvaluje si Kaller.

Chystáte se do Jeseníků? Aplikace Záchranka má nový modul lavinové prevence. Ode dneška platí třetí stupeň

Zejména skialpinistům, ale i běžkařům a další turistům, kteří se v zimě vydávají do Jeseníků, pomůže nový mezinárodní modul lavinové prevence v aplikaci Záchranka. Zájemci zde najdou speciální piktogramy a detailní popis jednotlivých lokalit...

Další výhodou je velkorysé venkovní garážové stání, které poskytuje možnost překládání pacientů za nepřízně počasí. Garáž poskytuje rovněž dostatek prostoru pro skútry, čtyřkolky, terénní vozidlo a služební vozidla. Ve Velkém Vrbně Horská služba postavila novou stanici poblíž svého původního stanoviště asi 100 metrů od sjezdovky.

V obou budovách je ošetřovna, služebna, technické zázemí, garáže a šatny. Nechybí zázemí pro dobrovolníky, pokoje pro noční služby a společenská místnost. Na každé stanici slouží vždy dva záchranáři, v týdnu jsou to profesionálové, které o víkendech doplňují dobrovolní horští záchranáři. Kolaudace proběhla těsně před letošními Vánocemi minulý čtvrtek, výši investice Horská služba nesdělila.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky stanice, stavba, Hynčice, Velké Vrbno, Jeseníky, horská služba, lyžařské středisko, Staré Město

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.