Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucká náplavka, kterou zalila voda, zůstává dál zavřená. Musí projít kontrolou a úklidem

Poté, co řeka Morava zahrozila zvýšenou hladinou, zůstává náplavka v Olomouci, kterou zalila voda, dál uzavřená. Musí projít kontrolou, po kolaudaci je ještě v záruce, a úklidem. Vybudovaná protipovodňová opatření za stamiliony podle úřadů fungují.

Velká voda řekou Moravou v Olomouci prošla okolo Vánoc kvůli oblevě, tání sněhu a vydatným srážkám. Větší škody nenapáchala, zalila však náplavku, která zůstává dál uzavřená. "Po opadnutí vody musíme nejprve spolu s Povodím Moravy zhodnotit její stav, protože se nacházíme v záručních podmínkách po kolaudaci stavby. Poté ji vyčistí technické služby. Do té doby bude pro veřejnost uzavřená," upozornil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Havarijní služba města zároveň upozorňuje obyvatele, kteří využívají studny jako zdroj pitné vody, aby zkontrolovali kvalitu vody. "Voda může být kontaminovaná důsledkem vysoké hladiny spodní vody. Je vhodné proto studny vyčistit a dezinfikovat, případně učinit nové rozbory vody," vyzval tajemník povodňové komise města Jan Langr.

Podle úřadů se nicméně jasně potvrdilo, že nová část protipovodňové ochrany města podél řeky Moravy funguje dobře. "Je potřeba pokračovat i v dalších etapách, aby bylo město ochráněno ještě z větší části. Na jaře začínáme stavět etapu IV. A a vypsali jsme architektonickou soutěž na III. etapu," připomněl primátor.

Nejvyšší hladiny dosáhla Morava v Nových Sadech v Olomouci ve středu ráno, když zde byl třetí povodňový stupeň a hladina překročila 430 centimetrů. Stav ohrožení však trval jen chvíli, Morava po pár desítkách minut začala opět klesat. Komplikace však byly v Litovli, Pňovicích na Olomoucku, voda uzavřela některé silnice a na řadě míst se rozlila do polí nebo lesů.

Navzdory všem předpokladům řeka Morava dnes ráno dosáhla v Nových Sadech v Olomouci třetího povodňového stupně, když překročila 430 centimetrů. Stav ohrožení však trval jen chvíli, podle aktuálních dat už hladina Moravy začala opět klesat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky náplavka, uzavření, voda, hladina, povodně, Olomouc, řeka Morava, Olomoucký kraj, Morava, Povodí Moravy, silnice, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Litovel

Olomoucká náplavka, kterou zalila voda, zůstává dál zavřená. Musí projít kontrolou a úklidem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.