Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Olomouci začaly od ledna platit drobné změny v poplatcích za psa nebo užívání veřejného prostranství

Olomoučané v letošním roce zaplatí stejné poplatky za psa nebo za svoz odpadů jako loni. Za odpady se platí 804 korun, obyvatelé města musí částku uhradit do konce května. Vzrostl například poplatek z pobytu na 50 korun za den.

"Některé obecně závazné vyhlášky týkající se poplatků doznávají od ledna letošního roku drobných změn. Vyšší poplatek bude nutné uhradit pouze v ubytovacích zařízeních v Olomouci, jde o takzvaný poplatek z pobytu. Výše poplatku za psa nebo za odpady zůstává pro Olomoučany stejná," potvrdila Jana Doleželová z olomouckého magistrátu.

Například poplatky za psa zůstávají zachovány, mění se akorát splatnost, která je nejpozději do konce května. "Připomínáme, že od 1. ledna 2023 již nejsou zasílány složenky. Pokud si nejste jisti platebními údaji, kontaktujte pracovníka oddělení místních poplatků osobně, telefonicky či e-mailem na podatelna@olomouc.eu. Údaje je také možno zjistit na Portálu Olomoučana," vyzvala Doleželová.

Drobná změna nastává také u poplatku za užívání veřejného prostranství. Radnice rozšířila seznam subjektů, na které se vztahuje snížená sazba za vyhrazení trvalého parkovacího místa o ošetřovatelské služby domácí zdravotní péče. Sazba je snížena na tři tisíce korun za místo a rok.

Sazba poplatku z pobytu se zvýšila, od ledna je 50 korun za každý započatý den pobytu. Naopak poplatek za svoz komunálního odpadu je letos stejný jako loni, a to 804 korun. Termín splatnosti je do konce května. "Děti narozené v roce 2024 jsou od poplatku osvobozeny, stejně tak jako osoby narozené v roce 1944 a starší, tedy senioři starší 80 let. Poloviční výši poplatku, tedy 402 korun, pak platí děti do 15 let," dodala Doleželová.

Podrobné informace lidem poskytnou pracovníci magistrátu osobně v úředních dnech nebo telefonicky na číslech 588 488 611–612, 588 488 617–621. Informace jsou rovněž na webu města

U Šantovky vyroste luxusní hotel Marriott. Developer Morávek krátce před Vánocemi podepsal smlouvu

Developerská skupina Redstone podepsala smlouvu o výstavbě luxusních hotelů se společností Marriott International. Otevřít by se měly v roce 2027 u Šantovky v Olomouci a v Pardubicích. Prestižní značka AC Hotels by Marriott zatím není v České...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto depositphotos.com

Štítky poplatek, změny, vyhláška, pes, odpad, zdražení, Olomouc, veřejný prostor, Jana Doleželová

V Olomouci začaly od ledna platit drobné změny v poplatcích za psa nebo užívání veřejného prostranství  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.