Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Očista po povodňové hrozbě: Pod historický most v Litovli se spustili hasiči, odklízeli naplavené kmeny

Až na úroveň třetího stupně povodňové aktivity vystoupala hladina řeky Moravy v Litovli v období vánočních svátků a vodní tok unášel dřevo a další materiál. Silné kmeny a větve se zachytily na pilířích historického Svatojánského mostu. S odklízením bylo možné počkat až na snížení průtoku, a na začátku nového roku se tak k naplaveninám spustili lezci hasičského záchranného sboru.

Hasičská cisternová stříkačka, dodávka a hluk traktoru s navijákem či motorové pily. U nejstaršího kamenného mostu na území Moravy, tedy Svatojánského mostu v Litovli, bylo první pracovní den nového roku rušno. Profesionální hasiči se s pracovníky technických služeb pustili do odklizení mnohametrové hráze z naplaveného dřeva, která nežádoucím způsobem omezila proud vody v části památkově chráněného přemostění. 

Olomouc vzdoruje vodě. Cyklostezka u myší díry je zaplavená, protipovodňová opatření však fungují

Olomouc úspěšně vzdoruje řece Moravě, která dnes dopoledne dosáhla druhého povodňového stupně. Situaci sleduje povodňová komise, podle které protipovodňová opatření až na lokální problémy fungují. Podle předpovědí by hladina měla začít pomalu...

O vánočních svátcích se řeka Morava dostala až na třetí povodňový stupeň a přinesla i mohutný kmen, který se stal základem bariéry na vodním toku. Ani přes výrazně zvýšený průtok nebylo podle vyhodnocení ze strany krizového odboru města nutné situaci řešit okamžitě.

„Voda přinesla spadlé stromy, které přešly dokonce i přes splav. Došlo k zacpání části Svatojánského mostu, což opticky vypadá jako velký problém, ale průtočnost byla ještě dostatečná. Při třetím povodňovém stupni by bylo odstraňování dřeva z vodního toku velice riskantní pro hasiče i techniku, síla vody je obrovská. Pokud to není nutné, tak je lepší počkat a tímto způsobem jsme to vyřešili i tentokrát,“ vysvětlil starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Ze svatojánského mostu se tak v úterý ráno mohli spustit dva hasiči z lezecké skupiny z Olomouce a za pomoci dalších kolegů z Litovle a pracovníků z technických služeb postupně pracovat na odklizení naplavenin. „Takto vysoká voda nebyla od roku 2020, v říjnu jsme tehdy řešili úplně stejnou situaci, ale tehdy stromy nebyly až tak silné. Most už vydržel tolik povodní i rok 1997, kdy to bylo nejhorší. Naši předkové asi věděli, jak takové stavby vybudovat,“ pousmál se starosta.

Ten zároveň přemítá nad možností další ochrany památky mostního stavitelství z konce 16. století. „Až budeme mít jednání s Povodím Moravy, tak se budeme ptát, jestli by nestálo za to investovat do dřevěných zábran, jako má například Karlův most. Aby se tento materiál zachytil ještě před mostem. Je otázkou, jestli to vůbec je technicky možné.  A také aby to místo nějak nehyzdilo, hlavní rameno má po celý rok poměrně nízkou hladinu,“ doplnil Viktor Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, město Litovel

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, Litovel, Svatojánský most, povodně, povodňová hrozba, naplaveniny, Olomoucký kraj

Očista po povodňové hrozbě: Pod historický most v Litovli se spustili hasiči, odklízeli naplavené kmeny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.