Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Řeky se opět zvedají. Náplavka v Olomouci je uzavřená, voda zaplavila silnici na Šumpersku

Deštivé počasí opět zvedá hladiny vodních toků také v Olomouckém kraji. Řeka Morava by v Olomouci měla vystoupat k druhému stupni povodňové aktivity, kulminace vodního stavu se přepokládá v pátek večer. Na olomouckou náplavku je už od čtvrtka znovu zakázaný vstup.

V období vánočních svátků kvůli rychlému odtávání sněhu stouply průtoky v řekách napříč Českou republikou. V Olomouckém kraji překročila hladina řeky Moravy úroveň 3. stupně povodňové aktivity v Moravičanech, na tento ukazatel se krátce dostala také v Olomouci. Kousek od rozvodnění byla Morava také v Litovli. Po výrazném snížení hladiny na přelomu roku začaly průtoky v prvním lednovém týdnu opět narůstat. Za posledních 24 hodin spadlo v povodí horní Moravy 10 až 35 milimetrů srážek.

Očista po povodňové hrozbě: Pod historický most v Litovli se spustili hasiči, odklízeli naplavené kmeny

Až na úroveň třetího stupně povodňové aktivity vystoupala hladina řeky Moravy v Litovli v období vánočních svátků a vodní tok unášel dřevo a další materiál. Silné kmeny a větve se zachytily na pilířích historického Svatojánského mostu. S...

Podle modelů hydrologů by měla Morava v Olomouci překročit 1. SPA v pátek ráno a do večera by měla hladina stoupat až nad 2. stupeň povodňové aktivity. Již ve čtvrtek padlo rozhodnutí uzavřít prostor náplavky mezi mosty na Masarykově třídě a ulici Komenského. „Situaci dále bedlivě sledujeme, pracovníci odboru ochrany a další složky jsou v pohotovosti,“ uvedl na webu města primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Hlásná a předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu předpokládá v Moravičanech na Šumpersku přibližně 25 kilometrů od Olomouce dosažení 3. stupně povodňové aktivity s kulminací na 302 centimetrech výšky hladiny. Při povánočním vzestupu řek měla Morava na tomto profilu až 340 centimetrů.

„Situace by se mohla zlepšit s příchodem mrazivého počasí v závěru tohoto týdne, které jednoznačně přispěje ke snížení průtoků,“ komentoval stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouce Jan Langr.

„Zvýšenou pozornost počasí by měli věnovat majitelé nemovitostí, kteří mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené hladině spodní vody. Upozornění platí nejen pro město Olomouc, ale pro celé území správního obvodu. Nadále platí i obezřetnost při pohybu v blízkosti rozvodněných toků,“ říká mluvčí olomoucké radnice Pavel Konečný.

Už od středečního rána má nárůst vodních toků lokální dopad i na dopravu v regionu, mezi obcemi Lukavice a Bohuslavice na Šumpersku je kvůli zaplavení uzavřená silnice III/31541.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, uzavřená náplavka, Morava, řeka Morava, Povodí Moravy, Olomouc, Moravičany, Olomoucký kraj

Řeky se opět zvedají. Náplavka v Olomouci je uzavřená, voda zaplavila silnici na Šumpersku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.