Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šetrné kácení v Jeseníku. Na hřbitově město nejprve vysadilo habry, až po pěti letech porazilo staré lípy

Unikátní způsob obměny zeleně ukazuje město Jeseník na místním hřbitově. Zdejší staré lípy začalo kácet až poté, co zde před pěti lety vysadilo habry, které už trochu vyrostly. Návštěvníci hřbitova tak nepřijdou o zeleň. Tento postup je zatím bohužel ojedinělý.

Kácení lip v horní části hřbitova v Husově ulici v Jeseníku bude probíhat až do druhé poloviny ledna. "Z důvodu silných mrazů začali pracovníci až včera. Vykácet tyto vzrostlé stromy je nezbytné, neboť trpí hnilobami, které postupně devastují koruny a kmen. Jejich místo a úlohu zaujmou habry obecné, které byly za tímto účelem vysazeny v blízkosti lip už v roce 2018," potvrdila mluvčí jesenické radnice Markéta Kaniová.

Přislíbila, že kácení bude probíhat šetrně tak, aby se nepoškodila ostatní výsadba a hroby. "Zároveň se budeme snažit zajistit co nejrychlejší úklid po kácení, aby návštěvníci byli co nejméně omezováni v pohybu při návštěvě hřbitova," ubezpečil ředitel Technických služeb Jeseník Petr Nedbal.

Podobný postup obměny zeleně je zatím bohužel výjimečný. Známé jsou akorát některé případy z jižní Moravy, například z obce Šakvice, opakem je Prostějov, který v minulosti podle kritiků kácel stromy zcela bezhlavě a zbytečně. Zejména ochránci přírody radnici opakovaně vyčítali, že například při obměně zdejších parků porazila zdravé a vzrostlé stromy jen kvůli tomu, že dostala dotace. 

Kvůli vykácení stoleté aleje lip vznikl v Prostějově spolek. Bude hlídat životní prostředí

Vykácení staletých lip v jedné z prostějovských ulic vyprovokovalo několik zdejších obyvatel k založení spolku, který bude zásahy do zeleně ve městě hlídat. Spolek Ajdony se však nebude věnovat jenom životnímu prostředí, ale chce upozorňovat na...

Ani v Jeseníku však postupná obměna zeleně není pravidlem. V souvislosti s připravovanou výstavbou důležitého a frekventovaného chodníku do zdejších lázní město ve druhé polovině ledna vykácí třiadvacet stromů v ulici Priessnitzova, které nahradí teprve až nová výsadba.

Chodník radnice považuje za veřejně prospěšnou stavbu, která významně zvýší bezpečnost chodců a sníží riziko dopravních nehod. "Kácení je nevyhnutelné. Při plánování výstavby se uvažovalo o různých variantách trasy, finální varianta byla zvolena i s ohledem na dlouhodobou perspektivu, zachování a budoucí obnovu aleje," vysvětlil místostarosta Jeseníku Václav Urban (PRO JESENÍK).

Část z třiadvaceti vzrostlých stromů je podle něho neperspektivních, město za ně vysadí padesátku stromů, většinou lip malolistých. "Pětadvacet lip bude vysazeno podél ulice Priessnitzova. Zbývající stromy budou vysazeny na dalších pozemcích ve vlastnictví města,“ popsal místostarosta. 

Trasa nového chodníku povede od křižovatky s ulicí Alšova až po Francouzský pramen. Součástí je úprava povrchů a komunikace, výstavba opěrných zdí a dešťové kanalizace s retenčními nádržemi, doplnění veřejného osvětlení nebo rekonstrukce autobusových zastávek. Na opravu město získalo dotaci z EU 25,5 milionu korun. Stavba bude hotová letos na podzim.

Náhradní výsadba za pokácené stromy u D1 poblíž Přerova až za pět let? To je špatně, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí o povolení kácení více než čtyř stovek stromů a keřů kvůli výstavbě D1 u Přerova. Nezdálo se mu například to, že úřady nařídily náhradní výsadbu až do pěti let, a nikoliv dřív. Žalobu podal spolek Krajina...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jeseník

Štítky Jeseník, kácení, obnova, zeleň, hřbitov, lípa, habr, Olomoucký kraj, chodník, strom, lázně, alej

Šetrné kácení v Jeseníku. Na hřbitově město nejprve vysadilo habry, až po pěti letech porazilo staré lípy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.