Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olomouc analyzuje návrh nové malé haly vedle Plecharény, stavět se má příští rok

Olomouc pokračuje s přípravami na vybudování nové malé hokejové haly v sousedství zimního stadionu v centru města. Důležitými parametry je splnění norem pro juniorskou a dorosteneckou extraligu a hokejovou akademii, aby sportoviště mohlo sloužit mládeži HC Olomouc. Výstavba druhé ledové plochy má proběhnout nezávisle na osudu hlavní multifunkční arény.

Přípravou přestavby takzvané malé haly se Rada města Olomouce zabývá od loňského června, kdy tento postup schválilo městské zastupitelstvo. Radnice má k dispozici studii navrhovaného řešení od projekční kanceláře AS Project, která se podle primátorova investičního náměstka Miloslava Tichého (ANO) specializuje právě na menší hokejové haly. Menší zimní stadion má splňovat normy juniorské a dorostenecké extraligy, podmínky hokejové akademie Českého svazu ledního hokeje a také standardy Národní sportovní agentury. „Studii čeká ještě projednání v komisích a začátkem února bychom měli rozhodnout a zahájit projekční práce. Cílem je mít letos stavební povolení, příští rok chceme zahájit výstavbu,“ uvedl k variantnímu řešení náměstek Tichý s tím, že zveřejněné vizualizace ze studie jsou zatím pracovní verzí a mohou se ještě měnit.

Nová malá hala by měla sloužit primárně pro tréninky a zápasy hokejové mládeže, bruslení základních a mateřských škol i veřejnosti a pro tréninky krasobruslařů a sledge hokejistů. 

Neobvyklý design i inovativní technologie. O projektování budovy SEFO jsem hodně stál, říká architekt Šépka

Inovativní metodou 3D tisku z takzvaného ultra vysokohodnotného betonu chtějí odborníci vystavět budovu Středoevropského fóra v Olomouci. Roky plánovaná stavba vstupuje do etapy detailních příprav, při kterých se otestuje i možnost využití...

Jednou z dalších alternativ mohla být i úprava projektu takzvané Ledové kostky, který se týká přestavby zimního stadionu v Hynaisově ulici a zahrnuje i výstavbu nové malé haly v sousedství. Návrh architekta Roberta Štefky z roku 2012 má i stavební povolení. Dokumentace by se případně mohla upravit pouze k výstavbě malé haly, na což upozornil na říjnovém zastupitelstvu i autor návrhu z kanceláře A2 architekti.

„Pro další fáze projektového řízení a povolovacích procesů je nutné rozhodnout, zda budeme malou halu projektovat podle této studie pro nové stavební povolení, anebo využijeme stávajícího stavebního povolení a půjdeme cestou změny stavby před dokončením včetně změny územního rozhodnutí. V prvním případě bychom museli odstoupit od stávajícího stavebního povolení na celý areál multifunkční haly, kterou projektoval pan architekt Štefka. Ve druhém případě by bylo nutné upravit projekt architekta Štefky podle nového zadání. O tom však musí nejprve vedení města rozhodnout,“ vysvětloval v závěru minulého roku Miloslav Tichý.

Vizualizace projektu přestavby zimního stadionu a malé haly podle kanceláře A2 architekti.

Ačkoliv má malá hala od A2 architekti již platné stavební povolení, administrativní proces by se podle Tichého oproti přípravě jiného projektu zřejmě neurychlil. „Obě řešení mají své výhody a nevýhody a nebude to jednoduché rozhodnutí. Svou nemalou roli pochopitelně hrají předpokládané náklady a časová náročnost. Z hlediska časové náročnosti jsou obě varianty srovnatelné,“ tvrdí olomoucký investiční náměstek.

V letošním roce již počítá Olomouc s demolicí původní malé haly, která vystřídala postupně několik využití a v posledních letech už jen chátrá. Samotná výstavba má pak proběhnout v letech 2025 a 2026.

Záchrana plecharény, nebo stavba nové haly? Olomouc zveřejnila výzvu pro potenciální investory

Zájem investorů o výstavbu nové multifunkční haly či rozsáhlou rekonstrukci zimního stadionu v centru města začali zjišťovat zástupci olomoucké radnice. Takzvané předběžné tržní konzultace jsou výsledkem postupu schváleného zastupitelstvem. Již...

Kromě malé haly řeší vedení města především otázku multifunkční arény. Ta má vyřešit nedostatek ledových ploch pro krajské město a také již stavebně a technicky dosluhující stav Plecharény v Hynaisově ulici. Zároveň se má stát dějištěm různorodých sportovních i kulturních akcí. Mnoho let diskutovaná otázka je nyní ve fázi takzvaných předběžných tržních konzultací, radnice zjišťuje potenciální zájem investorů o výstavbu nové haly či případně i o opravu zimního stadionu v centru města. Dosud se hovořilo zejména o dvou variantách – stavby arény za přibližně dvě miliardy korun v lokalitě Nová Velkomoravská, kde by nákladnou investici uhradila developerská skupina podnikatele Richarda Morávka a město by se zavázalo k příspěvku přibližně 30 milionů korun ročně navyšovanému dle inflace. O výsledcích tržních konzultací má Rada města informovat zastupitele do června 2024.

Ohodnoť článek

Foto AS Project, Magistrát města Olomouce

Štítky Zimní stadion, zimák, plecharéna, malá hala, studie, analýza, investice, rekonstrukce, Nová Velkomoravská, Olomouc

Olomouc analyzuje návrh nové malé haly vedle Plecharény, stavět se má příští rok  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.