Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Veolia chce navýšit kapacitu skládky nebezpečných odpadů v Hradčanech. Obec je na rozpacích

Společnost Recovera Využití zdrojů ze skupiny Veolia chce navýšit kapacitu skládky nebezpečných a dalších odpadů u Hradčan na Přerovsku, což by životnost tohoto zařízení prodloužilo o čtyři roky. Obec je z tohoto plánu rozpačitá, skládka sice přináší peníze, ale zároveň zatěžuje místní obyvatele.

Na skládku u Hradčan se ukládá nebezpečný a ostatní odpad, podle oznámení EIA by nešlo o rozšíření skládky do stran, ale o její růst do výšky. "Záměrem je navýšení kapacity skládky o 176 918 metrů krychlových. Při předpokládaném ročním návozu odpadu i nadále v množství 60 000 tun za rok se předpokládá prodloužená životnost navýšené skládky o čtyři roky provozu," stojí v oznámení EIA.

Recovera by zároveň chtěla modernizovat překladiště odpadů s maximální roční kapacitou 25 tisíc tun. V plánu je výstavba pěti mimoúrovňových stanovišť kontejnerů, nájezdové rampy nebo například stacionární lisovací jednotky.

Obec Hradčany je z toho plánu rozpačitá. "Chystáme poradu se zastupiteli a je to tak půl na půl. Vesnici to zkrášlilo a neuvěřitelně jí to pomohlo, máme infrastrukturu, o které se může jiným obcím jenom zdát. Máme optický kabel, elektriku v zemi, internet, novou kanalizaci, rozšiřujeme čističku a dáváme fotovoltaiku. Ale na druhé straně je tady půl vesnice, která bydlí u cesty. Nákladní auta lidem narušují statiku, mají poškozené domy, provoz svozových aut je opravdu veliký," popisuje situaci starostka Hradčan Marie Galetová. Plán by znamenalo asi šest nákladních aut denně navíc.

Podle starostky skládka funguje už zhruba třicet let a za tu dobu z ní obec měla miliony korun. "Máme peníze za uložený odpad, takže po vybudování překladiště financí ubyde," poznamenala ovšem starostka Hradčan Galetová. 

VIDEO: Požár skládky zaměstnal osmdesát hasičů, vrtulník, těžkou techniku i chemickou laboratoř

Celou noc ze soboty na neděli pracovala těžká technika na rozhrabání hořícího materiálu při požáru skládky v Hradčanech u Přerova. Složitý zásah ve třetím stupni požárního poplachu začal v sobotu po poledni, v akci byl i vrtulník či šestnáct...

Společnost Recovera slíbila, že s obcí bude jednat o kompenzacích. "Kapacita skládky by byla bez navrhované změny naplněna již ve velmi krátké době. Proto hledáme společně řešení, jak to překlenout bez významných ekonomických dopadů na obce a občany regionu. Samotné překladiště řeší pouze částečný odklon odpadů ukládaných na skládku, a proto pokračujeme v komunikaci s obcí Hradčany za účelem zajištění stálého příjmu do rozpočtu obce," uvedla vedoucí oddělení komunikace společnosti Recovera Využití zdrojů Kateřina Kodadová.

Vzhledem k tomu, že v roce 2030 začne platit zákaz skládkování, je podle ní nutné se už dnes začít připravovat, co dál. "Odpady z obcí je nutné maximálně recyklovat, materiálově využívat nebo přeměnit na energii. Recovera na tom už pracuje, sami například ročně zrecyklujeme 5000 tun plastů jenom v naší technologii v Němčicích nad Hanou," uvedla Kodadová.

Zpracování odpadů na druhou stranu představuje také slušný mnohamilionový business. Skupina Veolia chce například v areálu přerovské teplárny vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z komunálních odpadů. Kapacita 100 tisíc tun ročně by bohatě stačila pro Přerovsko a část Olomouckého a Zlínského kraje. V Prostějově chce podobnou linku na TAP s poloviční kapacitou stavět zase nadnárodní koncern FCC.

Bitva o odpady začala. Linky na výrobu TAP chystá Veolia v Přerově a FCC v Prostějově

Skupina Veolia chce v areálu přerovské teplárny vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z komunálních odpadů. Kapacita 100 tisíc tun by ročně bohatě stačila pro Přerovsko a část Olomouckého a Zlínského kraje. V Prostějově chce...

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky skládka, kapacita, rozšíření, nebezpečný odpad, Hradčany, Veolia, Recovera, odpad, Olomoucký kraj, okres Přerov

Veolia chce navýšit kapacitu skládky nebezpečných odpadů v Hradčanech. Obec je na rozpacích  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.