Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Na Jesenicku uniklo z cisterny tisíc litrů kyseliny, chemikálie se dostala i do řeky

Kvůli úniku přibližně tisíce litrů kyseliny sírové vyjížděli ve čtvrtek do průmyslového areálu v České Vsi na Jesenicku profesionální a dobrovolní hasiči. Specializovaný zásah zaměstnal jednotky na několik hodin. Část nebezpečné látky se dostala i do vodního toku, k úhynu ryb ale nedošlo.

Po poruše sacího potrubí cisterny v jednom z průmyslových areálů na Jesenicku došlo ve čtvrtek k úniku kyseliny sírové. Z vozu se tak dostalo přibližně tisíc litrů nebezpečné chemikálie do záchytné nádoby. Na místo zamířili hasiči, kteří s ohledem na nebezpečnost látky celý zásah prováděli v protichemických oblecích.

Italští karabiniéři přivezli do Olomouce mnoho let ztracenou knihu. Historický tisk našli na aukci

Z rukou podplukovníka italských karabiniérů Giuseppeho Marseglii převzal biskup Antonín Basler cennou publikaci Postilla super epistolas et evangelia. Knihu z počátku 16. století vypátralo speciální oddělení četnictva v aukční síni v Terstu a po...

„Kolegové na místě provedli vymezení bezpečných a nebezpečných zón, připravili kompletní dekontaminaci, zajištění prostředků a stanovili dílčí části s důrazem na odčerpání kyseliny se záchytného místa,“ popsal mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Při havárii část kyseliny unikla také do stoku vedoucího do řeky Bělá. „Hasiči po toku provedli několikanásobná měření s vyloučením možného vlivu na úhyn ryb v toku. O situaci informovali rovněž protistranu na hranici s Polskem,“ komentoval mluvčí.

Při zásahu došlo i k lehkému zranění jednoho z hasičů. „Pro potvrzení neakutního stavu a vyloučení nutnosti navazující nemocniční péče na místo dorazila posádka zdravotnické záchranné služby,“ doplnil Zdeněk Hošák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, zásah, kyselina, kyselina sírová, HZS Olomouckého kraje, kyselina Jeseník, kyselina Česká Ves, Jeseník, Olomoucký kraj

Na Jesenicku uniklo z cisterny tisíc litrů kyseliny, chemikálie se dostala i do řeky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.