Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Žena z Olomoucka se chtěla stát makléřkou kryptoměn. Nakonec přišla o 400 tisíc korun

O čtyři sta tisíc korun přišla žena z Olomoucka kvůli šmejdům na internetu. Zaujala ji nabídka na rekvalifikační kurz pro makléře kryptoměn, klikla na odkaz, plnila pokyny podvodníků a do telefonu si stáhla několik aplikací. V první fázi dokonce vydělala padesát euro. Pak se ale nestačila divit.

Falešný bankéř opět úřadoval. Muž přišel o statisíce, peníze vložil do bitcoinmatu

2024 nezačal pro pětapadesátiletého muže z Olomoucka příznivě. Naletěl falešnému bankéři a ten ho připravil o 370 tisíc korun. Podvodníkovi hrozí trest až pěti let za mřížemi.

Šestačtyřicetiletou ženu zaujala nabídka na rekvalifikační kurz pro makléře kryptoměn loni v srpnu. Nejprve jí zavolala žena z investiční společnosti, poté lektor, který ženu přesvědčil, že si bude muset do svého telefonu stáhnout aplikace Kraken, AnyDesk a Wire.

"V jedné aplikaci ženě ukazoval, jak se investice hýbou. Zároveň měla poslat poplatek 4500 korun, což učinila. V další dny jí poradce informoval, že se jí poplatek zhodnotil. Ujistil ženu, že ke vkladu má přístup a může si jej kdykoliv vybrat. Žena si vybrala 50 EUR, což byl výnos z počáteční investice," popsal začátek podvodu mluvčí policie Libor Hejtman.

Podvodník nakonec ženu přesvědčil, aby si vzala úvěr a investovala větší částku. Žena si vzala půjčku 150 tisíc, poté dalších 250 tisíc korun a peníze investovala. "Když chtěla později vybrat výnos, nastaly problémy. Poradce se začal vymlouvat. Nejprve tvrdil, že to musí probrat na finančním oddělení, později, že stažené prohlížeče nejsou aktuální. Tehdy žena pochopila, že šlo o podvod, a případ ohlásila na policii," dodal mluvčí.

V současné době podvedená žena splácí 6500 korun měsíčně. Policie případ vyšetřuje pro podvod, za který hrozí až pět let vězení nebo pokuta.

Policie opět varuje: Pozor na podvodníky
Opakovaně varujeme další potenciální oběti. Podvodníci působí velmi přesvědčivě, mluví odborně, dokáží člověka snadno zmanipulovat, a to dokonce i vysoce vzdělaného. Pokud vám zazvoní telefon a volající vás informuje, že máte napadený bankovní účet, ihned zavěste a nebavte se s ním. Zavolejte do banky a sami si ověřte stav svého účtu. Také se nenechte zlákat reklamami nabízejícími zhodnocení peněz investováním do kyberměny nebo do akcií nebo, že z vás udělají makléře kryptoměn. Můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, internet, aplikace, žena, kryptoměna, Olomoucký kraj, investice, policie, Kraken

Žena z Olomoucka se chtěla stát makléřkou kryptoměn. Nakonec přišla o 400 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.