Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Skiareály v Olomouckém kraji dosněžily svahy po oblevě, předpověď na víkend je příznivá

Většina lyžařských středisek na Jesenicku, Šumpersku i v okolí Olomouce využila mrazivých teplot k zasněžování svahů, podmínky na sjezdovkách se výrazně zlepšily. Opatrní by měli být lidé při hřebenových túrách, a to kvůli riziku ledu a náledí. V Jeseníkách od úterka platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

V nejvyšších polohách hor v nadmořské výšce 1300 metrů leží nyní do jednoho metru sněhu. Podmínky byly v minulých dnech podle dispečera jesenické horské služby Jana Macka ideální, ve čtvrtek je narušila obleva. Předpověď na další dny je ale příznivá. Macek doplnil, že kvůli náledí je na místě zvýšená opatrnost. Hřebenové túry nyní nedoporučuje kvůli možnému výskytu ledu. „Bez nesmeků by se tam lidé vydávat neměli, mohli by mít problém. Vhodné to kvůli přimrzlému prašanu není ani pro skialpinisty," doplnil dispečer.

Olomouc analyzuje návrh nové malé haly vedle Plecharény, stavět se má příští rok

Olomouc pokračuje s přípravami na vybudování nové malé hokejové haly v sousedství zimního stadionu v centru města. Důležitými parametry je splnění norem pro juniorskou a dorosteneckou extraligu a hokejovou akademii, aby sportoviště mohlo sloužit...

Čtvrteční nepříznivé počasí by však na sněhové podmínky na horách nemělo mít větší vliv. „Dosud jsme měli klasický lednový týden co do návštěvnosti, svahy obsadili hlavně účastníci lyžařských kurzů, lyžovalo se bez front. Všechny sjezdovky jsou v provozu, podařilo se nám během předchozích dnů vše po lednové oblevě dosněžit. Mrazivé teploty by se měly po opět vrátit," řekl zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka. Doplnil, že jeden z areálů, Myšák, bude od víkendu využívat novinku v technologii, jedna z roleb bude opatřena sonarem, který bude zjišťovat hloubku sněhu a ladit tak terénní úpravy. „Novinka v technologii přesahující milion korun by měla přinést středisku úspory i ekologický efekt," doplnil Keka.

Také v horském středisku Kraličák dokončují zasněžování, které umožní provoz areálu po celou zimní sezonu. „Udržujeme 40 až 80 centimetrů sněhu na sjezdovkách. Během druhé vlny mrazů, která končí o tomto víkendu, budeme mít dosněžené všechny sjezdovky a funparky a na prázdniny tak bude připravený celý areál, což znamená deset kilometrů sjezdovek a tři funparky,“ přiblížila za areál Vladimíra Mrázová. „O tomto víkendu očekáváme krásné počasí, otevíráme 2300 metrů dlouhou magistrálu,“ doplnila s tím, že také běžkaři se pohodlně lanovkou dostanou k zasněžené magistrále z Dolní Moravy na Paprsek.

Podmínky se zlepšily i v níže položených střediscích, například středisko v Hrubé Vodě od minulé soboty spustilo lyžování na 2,3 kilometru sjezdovek a denní provoz lanové dráhy, od minulé středy je denně v provozu až do 20:30 také středisko v Hlubočkách. V provozu je i areál v Kladkách na Prostějovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Horský areál Kraličák

Štítky Lyžování, Ski areál, sjezdovka, zasněžování, Jeseníky, Hrubá Voda, Hlubočky, Olomouc, Kraličák, Karlov, Horská služba, lomoucký kraj

Skiareály v Olomouckém kraji dosněžily svahy po oblevě, předpověď na víkend je příznivá  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.