Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Náročný víkend na horách. Pro zraněnou lyžařku musel do Karlova letět vrtulník

Náročný víkend měli horští záchranáři a lékaři v Jeseníkách, které díky krásnému počasí praskaly ve švech. Jen v Karlově záchranáři vyjížděli k patnácti úrazům na sjezdovkách. Na vině byla téměř ve všech případech neopatrnost lyžařů.

"Všechny zásahy byly na sjezdovkách. Na vině je neopatrnost v kombinaci s vysokou návštěvností," potvrdil jeden ze zasahujících horských záchranářů. Ve většině z patnácti zásahů šlo o úrazy po srážce dvou lyžařů, lékaři ošetřovali hlavně ramena a kolena, v případě pětiletého chlapce skončil pád zlomeninou.

U nejvážnějšího případu musela v sobotu kolem poledne zasahovat i Letecká záchranná služba z Ostravy. "Dvaapadesátiletá paní se srazila se druhým lyžařem. Po pádu si stěžovala na bolestivost ramene a zad. Už v průběhu transportu ze sjezdovky ve vakuové matraci se ale její stav zhoršoval a žena začala kolabovat," popisuje nejtěžší víkendový případ horský záchranář. Přivolaný vrtulník přistál nad hotelem Kopřivná a ženu transportoval do nemocnice.

"Je potřeba, aby lyžaři skutečně dávali na sjezdovkách pozor a nepřeceňovali své síly. K nejhorším úrazům dochází ve vysokých rychlostech, proto je na místě zbytečně nehazardovat," nabádá náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi

Lyžaři a turisté, kteří se vydávají do Jeseníků, mohou být o něco klidnější. Horská služba otevřela dvě zbrusu nové stanice u Staré Město pod Sněžníkem v dosahu tří velkých lyžařských areálů v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace proběhla těsně...

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR

Štítky úraz, lyžař, sjezdovka, Horská služba, lékař, vrtulník, Karlov, Jeseníky, Ostrava, Kopřivná

Náročný víkend na horách. Pro zraněnou lyžařku musel do Karlova letět vrtulník  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.