Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Petici proti odpadovému centru v Prostějově už podepsalo přes tisíc lidí. Linku chce ve městě stavět FCC

Do prostějovských ulic nyní vyrazili dobrovolníci, kteří do schránek roznášejí letáky s peticí proti plánovanému odpadovému centru. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby Prostějova chce v areálu bývalé Vitany postavit nadnárodní skupina FCC.

Petice proti tomuto plánu spustil spolek na ochranu životního prostředí AJDONY, ostře proti je opozice v městském zastupitelstvu, STAN, TOP09, Zelení a Piráti. 

"Zatím není možné uvést aktuální stav podpisů vzhledem k tomu, že petiční archy stále kolují mezi lidmi.  V tuto chvíli však můžeme s jistotou sdělit, že počet podpisů již dávno přesáhl hranici tisícovky," uvedla městská zastupitelka a členka spolku Jana Jílková (Na rovinu!).

Linku na výrobu TAP chce v areálu bývalé Vitany přímo v Prostějově vybudovat skupina FCC. Původně chtěla linku postavit v Biskupicích na Prostějovsku, s tím však ostře nesouhlasili tamní obyvatelé a obce v okolí. FCC proto z plánu vycouvala a celou investici přesunula do Prostějova.

"Linka má stát jen několik desítek metrů od obytné zástavby a přináší mnoho dalších rizik. Petici bude možné podepsat do poloviny února, poté bude předána na podatelnu města tak, aby byla zařazena na program jednání únorového zastupitelstva, kam může kdokoliv z veřejnosti přijít," uvedla Jílková.

Kritici argumentují tím, že linka na zpracování odpadu má být v provozu od 6:00 do 22:00 ve všední dny i o víkendech, její kapacita má být pětkrát vyšší, než je množství odpadu vyprodukovaného v Prostějově, což znamená, že zbytek se bude do města dovážet z širokého okolí. To zvýší dopravu a zhorší už tak katastrofální stav ovzduší. Doprava podle kritiků naroste o tisíce kamionů ročně.

Bitva o odpady začala. Linky na výrobu TAP chystá Veolia v Přerově a FCC v Prostějově

Skupina Veolia chce v areálu přerovské teplárny vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z komunálních odpadů. Kapacita 100 tisíc tun by ročně bohatě stačila pro Přerovsko a část Olomouckého a Zlínského kraje. V Prostějově chce...

Pro město Prostějov je ovšem plán FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, v současné době v podstatě jedinou možností, jak v budoucnu likvidovat své odpady. ANO, Pévéčko a ODS totiž prosadily vystoupení města z krajského odpadového projektu, který městům a obcím nabízí transparentní likvidaci odpadů. Projekt v současné době zastřešuje už více než polovinu obyvatel Olomouckého kraje. Prostějov tvrdí, že krajský projekt je ekonomicky nevýhodný.

"Výstavbu linky považuje vedení města za velmi důležitou, stejně jako vnímá obavy veřejnosti z toho, aby tato stavba neměla negativní dopady na životní prostředí či kvalitu života v okolí stavby. Vzhledem k tomu a k očekávanému zájmu veřejnosti budeme požadovat konání veřejného projednání záměru v rámci procesu EIA," reagoval v minulosti primátor Prostějova František Jura (ANO).

Také skupina FCC obavy mírní. "Společnost FCC se výrobou tuhého alternativního paliva zabývá více než 20 let. Zkušenosti chce zužitkovat právě výstavbou linky na výrobu TAP v bývalém areálu Vitana v Prostějově. Komunální odpad města Prostějova a okolních obcí tak může v čím dál menší míře směřovat na skládku. Místo toho bude na lince upraven a následně energeticky využit. Jako palivo v teplárnách tak přinese opět užitek obyvatelům," vysvětlovala mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

ROZHOVOR: Když si odpady vyřešíme sami, získáme kontrolu a nebudeme platit firmám, říká krajský radní Šmída

Celé to děláme hlavně proto, abychom zajistili co možná nejlevnější odpadové hospodářství pro zapojené obce a jejich občany, tvrdí radní Olomouckého kraje pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída (Piráti) v obsáhlém rozhovoru o...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto EKO-KOM

Štítky odpad, centrum, linka, třídění, výroba, TAP, petice, kritika, FCC, Vitana, doprava, kamion, ovzduší, kvalita, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petici proti odpadovému centru v Prostějově už podepsalo přes tisíc lidí. Linku chce ve městě stavět FCC  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.