Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Univerzitní areál na Envelopě zezelená. Vzniknou zde louky s květinami, ráj pro hmyz a opylovače

Areál Univerzity Palackého na Envelopě v Olomouci v následujících letech rozkvete. Budou zde květnaté louky pro bezobratlé, opylovače, blanokřídlé nebo motýly, na nových univerzitních budovách budou také budky pro netopýry a rorýsy.

Plochy v okolí kolejí, právnické a přírodovědecké fakulty v současnosti tvoří především uniformní trávník, během letošního jara se proto vybrané lokality osejí travinobylinnou směsí se zastoupením jetelovin a kvetoucích rostlin.

"Obdobné projekty se uplatňují v městských centrech, parcích, areálech univerzit, ale také například v centrálních částech rondelů. Je to snaha o vznik esteticky hodnotnějších ploch, které zároveň mohou sloužit jako potravní zdroje pro hmyz. V posledních dekádách se opakovaně poukazuje na ústup vzácných a ohrožených druhů bezobratlých, v případě opylovačů lze hovořit o jejich globální krizi," vysvětlila Monika Mazalová z katedry ekologie a životního prostředí UP.

Vedení školy kromě toho hodlá na budovách nainstalovat budky pro rorýsy a netopýry. U staveb na tř. 17. listopadu a v Neředíně proto proběhl terénní průzkum s ornitology. Hnízdící boxy byly umístěny na budovu Vědeckotechnického parku UP Envelopa Hub, kde bylo hnízdiště rorýsů i na původním objektu.

Populaci rorýsů i netopýrů podpoří také nové budky v areálu Univerzity Palackého v Neředíně, kde se nyní staví nová budova archivu. V atikových mřížkách předešlého objektu se rorýsi také vyskytovali. "Věříme, že umístění hnízdících prvků povede ke znovuosídlení a opětovnému zvýšení populace těchto důležitých druhů, které jsou dnes ohroženy především kvůli úbytku vhodných míst pro hnízdění v souvislosti s rekonstrukcemi a zateplováním budov,“ popsala referentka udržitelného rozvoje na UP Miroslava Zavadilová.

Byl to pokus o likvidaci na základě vyfabulovaných obvinění, prohlásil děkan Kubala. Policie případ odložila

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala neudělal nic protizákonného, když využil část e-mailové komunikace v soudním sporu mezi univerzitou a pracovníkem vysokoškolského ústavu CATRIN. Policie trestní oznámení na děkana definitivně...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc/Vojtěch Duda

Štítky hmyz, louka, květiny, tráva, rorýs, budka, netopýr, Envelopa, Neředín, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní areál na Envelopě zezelená. Vzniknou zde louky s květinami, ráj pro hmyz a opylovače  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.