Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTOGALERIE: Hory ovládlo slunečné počasí. Lyžaři přijeli také na večerní lyžování do Hrubé Vody a Hluboček

Slunečné počasí přilákalo o víkendu na hory tisíce lyžařů, v areálech je dostatek sněhu, do stop vyrazili i běžkaři. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí. Stovky lyžařů a snowboardistů přijely i do níže položených středisek v Hrubé Vodě a v Hlubočkách na Olomoucku, které měly také večerní lyžování.

Na večerní lyžování do Hrubé Vody vyrazily v sobotu odpoledne a večer necelé dvě desítky lyžařů. Přivítaly je prázdná sjezdovka a nádherná panoramata se zapadajícím slunce. Později z okolních lesů vyšel i měsíc.

"Přijeli jsme otestovat, jak to tady vypadá. Začátek byl trochu rozpačitý, když tady po svahu jezdila rolba, ale pak se rozsvítila světla a hezky se lyžovalo. Výhodou bylo, že je tady jen pár lidí, takže sjezdovku máte v podstatě jenom pro sebe," pochvalovala si jedna z lyžařek z Prostějova, která do Hrubé Vody přijela s dcerou. Středisko nabízí večerní lyžování každý pátek a sobotu od 16:00 do 20:00. V sobotu večer se lyžovalo také v nedalekých Hlubočkách.

Jeseníky pak lyžaři zejména dnes vzali útokem. "V sobotu bylo zataženo a větrno a svah byl po pátečním dešti přemrzlý. Dnes už je nádherně, azuro a nefouká. Návštěvnost je vzhledem k období před jarními prázdninami průměrná, ale jsme překvapeni, že lidé jezdí i během ledna, láká je to do hor," řekl dnes provozovatel areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský

Svědci vyfotili motorkáře, kteří o víkendu pustošili hřebeny Jeseníků. Lidé si stěžovali na smrad a hluk

Šance na dopadení bezohledných motorkářů, kteří o víkendu na speciálně upravených strojích pustošili nejcennější partie Jeseníků, vzrostly. Svědci zachytili jak řidiče samotné, tak jejich zaparkované motorky. Správa chráněné oblasti má k dispozici...

S víkendovou návštěvností jsou spokojeni také v Branné na Šumpersku. "Vypadá to velmi dobře, sněhu hodně, dnes je slunečno a hodně lidí, takže paráda. V sobotu jsme měli namrzlé cesty i parkoviště, tak bylo trochu veselo, dnes už je vše v pořádku," řekl provozovatel střediska Rostislav ProcházkaSlunečné počasí zaplnilo také sjezdovky ve ski areálu Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku. 

Všechny lanovky, vleky i dětské parky jsou v provozu také na Kraličáku, díky zasněžovací strategii středisko dobře čelí i výkyvům počasí. Podle provozovatelů je areál v obou lyžařských údolích v plném provozu a bez front.

"Na sjezdovkách je 0,5 až 0,9 metru technického sněhu, což by mělo vydržet do konce sezony. Podařilo se to díky filozofii postupného zasněžování sněžnými tyčemi a ponechání sněhu několik dní ve velkých hromadách, které postupně rozhrnujeme," uvedl majitel areálu Dušan Juříček. "Někteří hosté se nás ptají, proč není začátkem ledna rozhrnutý celý areál. Právě proto, že mohou využít páteřní sjezdovky pro plnohodnotné lyžování a také kvůli nejistým teplotám po zbytek sezony jsme se rozhodli pro tento postup. Zatím se to vyplácí," doplnil Juříček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky Hlubočky, Hrubá Voda, večerní lyžování, hory, Jeseníky, návštěva, počasí, slunce, Olomoucký kraj, sjezdovka, lyžař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Hory ovládlo slunečné počasí. Lyžaři přijeli také na večerní lyžování do Hrubé Vody a Hluboček  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.