Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Město Prostějov prodává historický dům na náměstí. Z peněz chce financovat další opravy

Město Prostějov se rozhodlo prodat historický dům na Žižkově náměstí v centru. Za utržené peníze hodlá opravovat další městské budovy na náměstí. Cena je necelých dvacet milionů korun. Plán, který schválila městská rady, už vyvolal kritiku.

Radní města na svém posledním zasedání souhlasili s vyhlášením záměru na prodej domu na Žižkově náměstí číslo 15. 

"Domy v centru města jsou z historického hlediska cenné, město jich vlastní několik, nicméně i s ohledem na jejich technický stav bude nutné investovat do rekonstrukce. Došli jsme proto k závěru, že připravíme k prodeji jeden z domů v centru města a prostředky získané jeho prodejem použijeme na rekonstrukce dalších domů," vysvětluje náměstkyně primátora Prostějova Marcela Župková (ANO).

Dům na Žižkově náměstí byl postavený v roce 1895, není památkově chráněný, leží však v Městské památkové zóně. Má hlavní budovu a dvorní trakt. Samotný dům má tři nadzemní podlaží a sklep, jsou zde čtyři pronajaté byty a jeden pronajatý nebytový prostor. Dvorní trakt má dvě nadzemní podlaží a je zde další volný byt, který potřebuje rekonstrukci, a jeden pronajatý nebytových prostor. Město v minulosti opravilo střechu, fasádu a rozvody ve společných prostorách.

"V září loňského roku objednal odbor správy a údržby majetku města znalecký posudek, z něhož vyplynula aktuální obvyklá cena domu ve výši 19,7 milionu korun. Tato cena bude minimální kupní cenou," dodala Župková.

Chystaný prodej kritizuje například bývalá prostějovská opoziční zastupitelka a nyní poslankyně Hana Naiclerová (STAN). "Je to ukázka, jak třicet let po revoluci město Prostějov prodává majetek, dům na náměstí, na jehož údržbu nemá peníze, aby z jeho prodeje opravilo majetek jiný. Hlavně, že utrácíme miliony za všechny ty propagace města a chlubíme se skvělým hospodařením. Tak se ale správný hospodář nechová, majetek na náměstí by měl byt ten poslední, čeho bychom se měli zbavovat. Ale radní to bohužel takto necítí," povzdechla si na sociálních sítích Naiclerová.

Developer chce po Prostějovu obří odškodnění 320 milionů korun. Případ začal projednávat soud

Prostějovský soud dnes začal projednávat žalobu developerské společnosti, která po městě požaduje obří odškodnění 320 milionů korun za to, že v centru nemohla postavit obchodní centrum. Soud dnes probral listinny a jednání odročil na polovinu...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky prodej, historický dům, náměstí, centrum, kritika, rada, město, radnice, záměr, oprava, rekonstrukce, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Prostějov prodává historický dům na náměstí. Z peněz chce financovat další opravy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.