Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Potravinářská inspekce zavřela domácí výrobu cukroví z Olomouce. Někdo poslal udání

Provozovnu domácí výroby cukroví z Olomouce zavřela zemědělská a potravinářská inspekce. Podnik s názvem Cukroví od Alči fungoval podle inspektorů v nevyhovujících prostorách, ve kterých nebylo možné dodržovat všechny hygienické normy.

Inspektoři kontrolovali podnik s názvem Cukroví do Alči, který sídlil v Zolově ulici v Olomouci, v průběhu ledna. "Prostory provozovny jsou využívány i pro činnosti nesouvisející s provozováním potravinářského podniku, velikost či uspořádání prostor pro výrobu potravin neumožňuje správnou hygienickou praxi," popsala zjištěné nedostatky potravinářská inspekce na svém webu. Provozovna je v současné době stále vedená jako uzavřená. 

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva vysvětlil, že šlo o kategorii domácí výroby potravin. "V tomto typu provozoven inspektoři provádí kontroly téměř výhradně na podnět, jako tomu bylo i v tomto případě. SZPI nedělá cílené kontrolní akcě na domácí výrobce cukroví," sdělil Kopřiva.

Domácí výrobci jsou podle něho osvobozeni od různých povinností, inspektoři se zajímají především o bezpečnost potravin. "Pokud domácí výrobci přesáhnou určitý objem výroby, výroba je pravidelná, systematická a nabídka inzerovaná například na sociálních sítích, má provozovatel povinnost registrovat se. Tato povinnost se nevztahuje na ty, kteří nepravidelně a bez propagace nabízejí přebytky z přípravy pro domácnost například na místní jarmarku, charitativních akcích nebo při jiných příležitostech v blízkosti místa výroby," vysvětlil mluvčí inspekce.

Domácí výrobci by podle něho měli mít oddělené prostory, pokud to není možné, měli by výrobu pro domácnost a spotřebitele oddělit, aby se vyloučilo rizika křížové kontaminace například od syrového masa. Cukrářská výroba má zase kvůli použití vajec nebo mléka zvýšené riziko bakteriální kontaminace. "V případě kontroly domácího výrobce inspektoři působí zejména edukačně, seznamují kontrolovanou osobu s povinnostmi a provádějí ji procesem registrace," dodal mluvčí Kopřiva.

Stanovisko provozovatelky Cukroví od Alči Aleny Kolomazníkové z Olomouce není k dispozici. Na zprávu s žádostí o komentář nereagovala.

Tisíc nedostatků za rok. Hasiči prověřují bezpečnost v marketech i domovech pro seniory

Takřka pět set tematických a komplexních kontrol dodržování předpisů o požární ochraně provedli v průběhu minulého roku odborníci z HZS Olomouckého kraje napříč regionem. Zjistili celkem 1072 nedostatků. Kontroloři se zaměřili například na...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky domácí výroba, cukroví, uzavření, kontrola, inspekce, Olomouc, Pavel Kopřiva, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

krásný příklad české mentality. Nechci si našetřit na vlastní kozu. Chci, aby ta sousedova chcípla... :)

Pátek, 2. února 2024, 07:38Odpovědět

Jaroslav Hes

Konec dobrého nešizeného domácího cukroví kvůli debilním higienickým předpisům a sviňskýmu udavači! Ať pojde hroznou smrtí(nejlépe na rakovinu) ten udavač!!

Čtvrtek, 1. února 2024, 20:38Odpovědět

Vlastimil Pospíšil

Když vyslýchali po druhé světové válce příslušníka německého gestapa.tak ten do výpovědi uvedl že nejlépe se mu sloužilo v Praze.Tam totiž nemusel vůbec vyrážet do terénu protože Češi sami chodili a udávali ve velkém.

Čtvrtek, 1. února 2024, 16:37Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, muj deda byl dustojnik cetnictva za prvni republiky a vzpominam jak mi rikal, Jardo 50%Cechu jsou udavaci a kdybych vse nahlasoval Gestapu, tak je tretina meho okrsku v koncentraku!!! Myslim, ze dalsi komentář je zbytecny ????????????????????????????

Čtvrtek, 1. února 2024, 16:22Odpovědět

Jiří Vaněček

Dobrý den, zabývám se prvorepublikovým četnictvem, mohli bychom se spojit ohledně Vašeho dědy? Děkuji Jiří Vaněček

Pátek, 2. února 2024, 19:03Odpovědět

Potravinářská inspekce zavřela domácí výrobu cukroví z Olomouce. Někdo poslal udání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.