Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hanušovice budou lépe chráněné před velkou vodou. Úpravy koryta a břehů Moravy přišly na 13 milionů

Obyvatelé Hanušovic na Šumpersku budou lépe chránění před velkou vodou. Povodí Moravy nyní dokončuje rozsáhlou rekonstrukci protipovodňových opatření na řece Moravě, které zamezí narušování břehů. Práce, které zahrnovaly i těžbu sedimentů, přišly 13 milionů korun.

Při několika posledních povodních bylo v Hanušovicích poškozeno protipovodňové opevnění koryta řeky, hráze a další objekty, které mají zabránit rozlití vody z Moravy. "Proto jsme se pustili do oprav tak, aby byla v Hanušovicích i nadále zajištěna ochrana před stoletou povodní," uvedl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V únoru před dvěma roky Povodí Moravy zahájilo opravu tříkilometrového úseku řeky Moravy v zastavěné části Hanušovic. Stavbaři nyní práce dokončují.

Opravena byla například protipovodňová opatření mezi železničním a silničním mostem, která mají za úkol zpomalit průtok vody. Rekonstruován byl i asfaltový povrch na hrázi od soutoku s Brannou. Na jaře pak vodohospodáři vysadí na pozemcích města a v blízkosti vodního toku více než osm desítek stromů, mezi kterými nebude chybět javor mleč, javor klen, jeřáb ptačí, habr obecný, dub letní či tis obecný. Další tři desítky stromů byly vysazeny v roce 2022.

V posledních letech byl horní tok řeky Moravy zasažen povodněmi několikrát. Například v červnu 2020 záplavy nejvíce postihly právě Šumpersko. Povodně na horním toku Moravy jsou podle Garguláka velmi dravé. "Proto jsme na obou březích toku provedli opravu jednotlivých částí opevnění, přespárování opěrných zdí, sanaci nátrží způsobených povodňovými průtoky a dosypání hrází. Také jsme odtěžili sedimenty přímo z koryta Moravy, abychom předešli možnému vzdouvání hladiny vody při zvýšených průtocích," vysvětlil Gargulák.

Jak bude vypadat Morava na Lazcích a v okolí Klášterního Hradiska? Soutěž na protipovodňová opatření začala

Jak bude vypadat řeka Morava na Letné, Lazcích, v Černovíře a zejména v okolí barokní dominanty Klášterního Hradiska by měla ukázat architektonická soutěž na projekt poslední části protipovodňových opatření v Olomouci, kterou nyní vypsala radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky záplavy, koryto, břeh, povodeň, opatření, Povodí Moravy, Hanušovice, řeka Morava, oprava, vodní hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hanušovice budou lépe chráněné před velkou vodou. Úpravy koryta a břehů Moravy přišly na 13 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.