Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Obyvatelé Olomouce dluží městu téměř 130 milionů korun. Loňská akce Milostivé léto skončila fiaskem

Obyvatelé Olomouce dluží zdejšímu magistrátu téměř 130 milionů korun. Jde o nezaplacené poplatky například za odpady, nejrůznější pokuty a také exekuce. Jen za loňský rok lidé nasekali v Olomouci dluhy za víc než sedmnáct milionů. Fiaskem pak skončila akce Milostivé léto.

Loňský dluh za více než 17 milionů korun představuje dva a půl tisíce případů. "Na oddělení vymáhání pohledávek magistrátu jsou pohledávky předávány prakticky ze všech odborů a také z městské policie. Další formu vymáhání dluhu tvoří exekuce," popsal náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák (spOLečně). Lidé dluží městu nejčastěji na správních a místních poplatcích a na pokutách.

V loňském roce se oddělení vymáhání pohledávek na magistrátu podařilo vyřešit 625 případů, které představovaly částku přesahujícím tři miliony korun.

Akce Milostivé léto, která probíhala v průběhu minulého roku a nabízela možnost odpuštění úroků v případě úhrady celé dlužné částky, pak skončila fiaskem. "Vzhledem k tomu, že z více než sedmi tisíc dlužníků toho využili jen čtyři, jsou náklady na tuto solidární akci téměř zbytečné," komentoval to náměstek Bačák. Nízké pohledávky do dvou set korun radnice lidem odpustila. Šlo o tři tisíce případů za zhruba 400 tisíc korun.

Úspěšnost vymáhání dluhů se v loňském roce v souvislosti se zhoršenou ekonomickou situací, stagnací mezd a zvyšováním nezabavitelných částek snížila o dvě procenta na 30,8 procenta. Od letošního roku se nezabavitelná částka snížila na 12 705 korun, takže radnice předpokládá mírné zlepšeníní dluhů.

Celkový počet dluhů u olomouckého magistrátu k poslednímu dni loňského roku přesáhl 26 tisíc případů, šlo o částku 127 milionů korun. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky dluh, pohledávka, magistrát, pokuta, poplatek, exekuce, Olomouc, Milostivé léto, fiasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oto Kaděrka

A město se o to dost snaží. Kamery na rychlost, kde nic neřeší jen rychlost. Pokuty tak vysoke, ze na ně lidi nemají.Pak jich vydají tolik, že je vlastnimi silami nedokáží vymoci. System je nastaven finančně ale nikoliv systémově k řešení problému.

Čtvrtek, 15. února 2024, 07:23Odpovědět

Imperator Morava

Narodiš se s holó prdeló a Zemřeš s holó prdeló ! Nikdo žádnymu "městu" NIC nedluži !!! Jedině "město" dluži nám ! Ušlé zisk za zanedbany životni podminky !

Pondělí, 12. února 2024, 17:00Odpovědět

Obyvatelé Olomouce dluží městu téměř 130 milionů korun. Loňská akce Milostivé léto skončila fiaskem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.