Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Novým olomouckým arcibiskupem papež František jmenoval stávajícího biskupa Josefa Nuzíka

Novým olomouckým arcibiskupem papež František jmenoval dosavadního administrátora arcidiecéze biskupa Josefa Nuzíka. V katedrále sv. Václava to dnes oznámil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo.

Olomoucká arcidiecéze má nového správce. Dočasně ji povede Josef Nuzík

Do doby jmenování nového metropolity moravského povede olomouckou arcidiecézi dosavadní pomocný biskup a generální vikář Josef Nuzík. Rozhodla o tom volba takzvaného sboru poradců. Josef Nuzík bude zastávat funkci administrátora, bývalý olomoucký...

Biskup Josef Nuzík poděkoval za důvěru papeži Františkovi, apoštolskému nunciovi i nunciatuře, která proces jmenování vedla. "Děkuji i vám všem, milí bratři a sestry, kteří jste se více než rok a půl na tento úmysl modlili. Možná se vám ta doba zdála už i dlouhá, byla ale důležitá. Prosili jsme za potřebné vlastnosti pro diecézního biskupa. Vím, že je nemám, ale chci do nich s Boží pomocí dorůstat. Budu vám vděčný za spolupráci, trpělivost a podporu lidskou i duchovní," uvedl Nuzík.

Inaugurace se uskuteční v sobotu 13. dubna, mezi 13. a 18. hodinou by se dnes ve farnostech v celé Olomoucké arcidiecézi měly na deset minut rozeznít zvony.

Nuzík chce navazovat na práci svých předchůdců, zejména arcibiskupa Jana Graubnera, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským a primasem českým a se kterým Nuzík třináct let v Olomouci spolupracoval jako generální vikář. "Současná doba není jednoduchá, zároveň nám ale Bůh nabízí řadu možností, jak zvládnout svůj život osobní i rodinný. Věřím, že je s jeho pomocí objevíme a také se o ně budeme dělit s lidmi kolem nás," dodal Nuzík.

Mons. Josef Nuzík (*1966)
Pochází ze Strání na Uherskohradišťsku a po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. Kněžské svěcení přijal roku 1995 a působil v Novém Jičíně. Jeho dalšími působišti byly Luhačovice (1996 až 1997), Nivnice (1997 až 2003) a Štípa u Zlína (2003 až 2005), v tomto posledním období byl také děkanem vizovického děkanátu. Od roku 2005 sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Jan Graubner jmenoval svým generálním vikářem. V červenci roku 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze a 9. února 2024 ho papež František jmenoval novým arcibiskupem.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arcidiecéze Olomouc

Štítky arcibiskup, jmenování, Papež František, papež, Josef Nuzík, Česko, Jan Graubner, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým olomouckým arcibiskupem papež František jmenoval stávajícího biskupa Josefa Nuzíka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.