Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kojetínský Amazon proměnil pracovní trh v celém kraji. Nyní chybí hlavně skladníci a obsluha vozíků

Otevření obřího distribučního centra společnosti Amazon v Kojetíně na Přerovsku loni v červnu ovlivnilo pracovní trh v celém Olomouckém kraji. Dělnické strojírenské profese na první místě v počtu volných pracovních míst okamžitě vystřídali skladníci a obsluha vysokozdvižných a paletovacích vozíků.

"Trh práce v Olomouckém kraji je ovlivněn loňským příchodem nového významného zaměstnavatele, společností Amazon. Ta zahájila v červnu roku 2023 provoz velkého distribučního centra v Kojetíně a v první vlně zaměstnala několik set osob, přičemž do budoucna se počítá až se dvěma tisíci zaměstnanci," potvrdil analytik trhu práce z Úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník.

Americký gigant už loni na jaře zahájil masivní náborovou kampaň a nabídka devíti stovek pracovních míst pro skladníky rychle proměnila pracovní trh v celém kraji. "Zatímco do června 2023 bylo hlášeno nejvíce volných míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, na konci července se na prvním místě objevila místa pro skladníky a obsluhu vysokozdvižných a paletovacích vozíků a tato profese si svou dominanci ponechala i v následujících měsících," dodal Mikšaník.

Na konci letošního ledna se jednalo o více než 1100 takových míst, což je 14 procent z celkové nabídky a téměř pětinásobek červnové hodnoty. Dělnické strojírenské profese, jako jsou kováři, nástrojáři a zámečníci, svářeči, mechanici a opraváři strojů, jsou až na druhém místě. 

Amazon ve svém obřím distribučním centru v Kojetíně zaměstnává kromě skladníků také inženýry, odborníky na robotiku, IT specialisty a lidi, kteří balí a expedují zásilky. Jedna z nejmodernějších budov svého druhu v zemi vznikla na pozemcích bývalého cukrovaru, má čtyři podlaží a rozlohu téměř 190 tisíc metrů čtverečních, kde pracují tisíce robotických jednotek.

FOTOGALERIE: Jak to vypadá v Amazonu? Kojetínské centrum je plné technologií, elektroniky a robotů

Americký gigant Amazon ve svém obřím distribučním centru v Kojetíně na Přerovsku zaměstnává již 1500 z konečného počtu 2000 inženýrů, odborníků na robotiku, IT specialistů a lidí, kteří balí a expedují zásilky. Centrum je nabité technologiemi,...

Amazon také proměnil život v celém regionu. V Kojetíně vzrostly ceny nemovitostí, vymizel zde obchod s chudobou a vznikla zde například nová stanice zdravotnické záchranné služby. Druhé centrum Amazonu je v Dobrovízi, od roku 2013 gigant v ČR investoval přes 26 miliard korun.

Ani Amazon však nezabránil nárůstu nezaměstnanosti. V celém Olomouckém kraji počet lidí bez práce letos v lednu vzrostl na 4,1 procenta a počet uchazečů o zaměstnání poprvé od roku 2021 překonal hranici 17 tisíc osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde o nárůst o osm procent. K největšímu nárůstu došlo v okresech Šumperk a Olomouc, a to o 12 procent, naopak na Přerovsku vzrostla nezaměstnanost pouze o dvě procenta.

"Během ledna jeden zaměstnavatel se sídlem v Olomouckém kraji nahlásil záměr hromadně propustit několik desítek zaměstnanců. U řady zaměstnavatelů v Olomouckém kraji pak pozorujeme vyčkávací taktiku, pokles zakázek se snaží řešit pouze přirozenou fluktuací a pozastaveným náborem nových zaměstnanců a k propouštění sahají až v krajním případě. Předpokládáme, že v jarních měsících dojde k mírnému oživení pracovního trhu a poklesu nezaměstnanosti," uvedl v tiskové zprávě analytik trhu práce Mikšaník.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Amazon, nezaměstnanost, trh práce, volná místa, vozík, obsluha, skladník, Kojetín, Olomoucký kraj, obchod, okres Přerov, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ježek

Ach jo.. To je zase povyku pro nic. Taky jsem dostal mail na linkedinu od paní z náborového že by mě chtěly na pozici vedoucího bla bla bla... Hezky jsem jí odmítl s tím že nechci pracovat pro megakorporaci amazon a jejího šéfa bezoše. Zaprvé se mi hnusí jejich absurdní přístup k zaměstnancům kteří mají podmínky jako z nacistického prac. tábora. Musí si i pomalu stopovat čas jak dlouho čurají jestli to náhodou bezoše nestojí 1 cent navíc... chudáka jednoho. Ze zahraničí k nám doletěly fotky jak kolem skladu v amazonu v jižní americe roste slum z vlnoplechu pro nevolníky a tady ho budou vychvalovat jako nějakou spásu. Z česka se stává slum Evropy a z čechů je laciná pracovní síla.. a oni jsou za to ještě vděční... Současná vláda pětidemolice, její předchůdci babiš, ken a sofa alena zruinovali státní kasu a pětka v tom asi koukám zdárně pokračuje. Kde je tvoje hrdost národe Český? Kam se poděla odvaha mužů z Moravy a Slezka. To si necháš od cizáků dál šlapat po hrobě svých otců?

Úterý, 13. února 2024, 14:52Odpovědět

Kojetínský Amazon proměnil pracovní trh v celém kraji. Nyní chybí hlavně skladníci a obsluha vozíků  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.