Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Jste zamilovaní a slavíte Valentýna? V Prostějově a Jeseníku můžete Darovat krev s láskou

Svátek zamilovaných, Valentýn, který připadá na dnešek, slaví v České republice rok od roku více lidí. Obchody a restaurace připravují speciální valentýnské akce a svátek využily například i některé transfúzní stanice v Olomouckém kraji, které lákají na akci Daruj krev s láskou. Jste zamilovaní a slavíte Valentýna?

Svatý Valentýn bývá svátkem lásky, dobrých skutků a hezkých gest. Již tradičně jej oslaví i dárci krve z Prostějovska dnes a zítra Valentýnským odběrem na hematologicko-transfuzním oddělení zdejší nemocnice AGEL Prostějov. Každý dárce obdrží dárek, dvojice dostanou dokonce láhev vína.

"Valentýnský odběr je na našem oddělení již tradicí, která je u našich dárců i personálu velice oblíbená. Takto ve dvou to praktikují například teď již manželé Klára a Michal Kosatíkovi, kteří si na začátku vztahu během Valentýnského odběru dali rande právě na našem hematologicko-transfuzním oddělení, kde společně darovali krev. Tuto tradici mají ve zvyku už přes dva roky a jsou pro nás všechny krásnou inspirací," popisuje sestra transfuzního oddělení Eva Hradečná.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. 

"Každého dárce vede k darování něco jiného, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo snaha pomoci druhým. Ať už dárce motivuje cokoliv, každému z nich jsme nesmírně vděční. Nesmíme zapomenout zmínit prvodárce, kteří jsou pro nás nesmírně důležití," vysvětlila Hradečná. 

Akci Daruj krev s láskou pořádá také nemocnice v Jeseníku. Každý dárce, který přijde darovat krev ve čtvrtek 15. února, dostane sladkou odměnu. Minulý rok přišlo 35 dárců a odebralo se 16 litrů krve. K darování krve je dobré a v některých případech nutné se v Prostějově a Jeseníku předem objednat.

ANKETA: Slavíte svátek zamilovaných?

Celkem hlasovalo11 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto AGEL

Štítky krev, dárce, láska, rande, Den svatého Valentýna, Prostějov, Jeseník, láska, Česko, Olomoucký kraj, okres Prostějov, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jste zamilovaní a slavíte Valentýna? V Prostějově a Jeseníku můžete Darovat krev s láskou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.