Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj je proti stavbě dalších dvou větrných elektráren u Potštátu. Už jich zde stojí hodně

Olomoucký kraj nesouhlasí s plánovanou stavbou dvou větrných elektráren u Poštátu na Přerovsku. Projekt by podle hejtmanství měl negativní dopad na okolí, řada stožárů zde již stojí. S větrníky nesouhlasí potštátská radnice, Hnutí Duha a místní spolky.

Krajský úřad vydal nesouhlasné stanovisko, které bude důležitým podkladem pro rozhodování v územním a stavebním řízení. Úřady se jím musí řídit. 

Firma Roteko Invest chce postavit východně od městské části Potštát-Lipná dvě větrné elektrárny, každá má mít výkon až 2,2 megawattu. "Nejbližší obytná zástavba obce se nachází západně ve vzdálenosti zhruba 600 metrů od místa realizace větrných elektráren," stojí v oznámení záměru. Výška větrných elektráren nepřekročí 150 metrů. Turbíny budou podle investora splňovat hlukové normy. Větrníky mají mít speciální listy, které sníží tvorbu hluku.

Podle hejtmanství by plánovaná stavba větrníků měla zásadní dopad na krajinný ráz v okolí Potštátu. Krajský úřad upozornil, že projektová dokumentace je neúplná. Chybí v ní například posouzení vlivu dvojice větrných elektráren na ohrožené druhy ptáků či popis napojení areálu na silniční síť. Provoz větrníků by podle hejtmanství narušil pohodu bydlení minimálně u 83 osob z 93 obyvatel místní části Lipná.

Potštátská radnice v roce 2007 k projektu vydala kladné stanovisko, od té doby ale bylo v okolí postaveno několik větrných elektráren. "Tato větrná infrastruktura začala postupně výrazně narušovat místní poměry a stává se nesnesitelnou, což vyústilo v podání stížnosti na překračování hlukových limitů směrem ke krajské hygienické stanici," upozornilo hejtmanství. U Potštátu-Lipné už vznikl park čítající čtyři větrné elektrárny s celkovým výkonem 0,6 megawattu a opodál stojí samostatná větrná elektrárna s výkonem dva megawatty.

U Moravského Berouna chce firma postavit větrné elektrárny, město zvažuje referendum

Dva větrné elektrárenské parky s celkem sedmnácti větrníky plánuje vystavět firma Micronix Group na pozemcích olomouckého arcibiskupství v okolí Moravského Berouna na Šternbersku. Projekt zaměřený na využití klimatických podmínek kopců v podhůří...

Ke stavbě dalších dvou větrníků u Potštátu má výhrady Spolek rozvoj Potštátska, projekt podle něj nebere ohled na jedinečný krajinný ráz a navíc nejsou respektovány doporučené vzdálenosti odstupů od obytné zástavby. Autor posudku k EIA Vladimír Rimmel upozornil, že postupně narůstal odpor veřejnosti v Potštátu a zejména jeho místní části Lipná k tomuto projektu. "Oznamovatel s místními občany ani zástupci města nekomunikuje a nezískal si jejich důvěru. Výsledkem je velmi vyhrocená situace, ve které je možnost dohody a spolupráce mezi oběma stranami velmi nepravděpodobná," uvedl Rimmel, podle kterého tento záměr nelze doporučit k realizaci.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová fungují dvě větrné elektrárny. Větrný park čítající devět stožárů je u nedaleké Lipiny. U Jívové investor od loňska staví dalších pět větrníků. Moravský Beroun kvůli zvažované stavbě 17 větrných elektráren uspořádá referendum.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky větrná elektrárna, stožár, Potštát, Olomoucký kraj, nesouhlas, stanovisko, větrník, okres Přerov, projekt, investor, Lipná, ROTEKO Invest a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

když už se vyßrrr.... a to, zrazit 8 větráků, JAKÉ má vyznam zakázat ten 9. ? Gesto???

Sobota, 17. února 2024, 17:17Odpovědět

Kraj je proti stavbě dalších dvou větrných elektráren u Potštátu. Už jich zde stojí hodně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.