Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jeskyňáři 3D skenerem mapují poslední části Hranické propasti. Letos by chtěli práci dokončit

Možná už letos bude k dispozici ucelená prostorová mapa nejhlubší zatopené jeskyně světa, Hranické propasti na Přerovsku. Jeskyňáři by do konce roku chtěli pomocí speciálního 3D skeneru zaznamenat poslední suché podzemní části a zároveň je propojit s již dokončenými obrázky pod vodou a nad zemí.

Jeskyňáři ze základní organizace České speleologické společnosti Hranický kras ve spolupráci s odborníky mapují Hranickou propast pomocí speciálního 3D skeneru již několik let. Dokončili celou nadzemní část až po hladinu jezera, z minulosti je k dispozici také kompletní mapa zatopeného podzemí až do hloubky 450 metrů. Pod vodou jeskyňáři pracovali s 3D sonarem.   

"Co nám v současnosti chybí, je zaměření suchých podzemních částí propasti, které jsou za sifonem. Jde o Suchou rotundu, Gejzíráky, Nebe I-III a Moniku. Gejzíráky budou v pohodě, tam dohlédneme ze Suché rotundy, ale co se týká Nebe a Moniky, ty jsou od sebe oddělené a tam se budeme muset ponořit. Proto jsme teď byli na školení, abychom se s 3D skenerem sžili," vysvětlil Michal Guba, předseda místní speleologické organizace Hranická propast.

Školení s 3D skenerem Leica proběhlo před pár dny ve spolupráci s Ústavem geoniky AV ČR a se Správou jeskyní ČR a ve Zbrašovských aragonitových jeskyních kousek od Hranické propasti.

VIDEO: 450 metrů! Rekord Hranické propasti padl, robot už hlouběji nemohl

Mezinárodní tým výzkumníků a specialistů slaví úspěch u Hranické propasti. Nejhlubší zatopená jeskyně světa má od pondělí novou naměřenou hloubku 450 metrů, dna však vědci ani tentokrát nedosáhli. Aktuální technické možnosti robota firmy Unexmin...

Jeskyňáři pak musí zajistit správné propojení map nadzemní a podzemní části. "Představte si například dvě sklenice, které dáte na sebe a potřebujete, aby uši obou sklenic byly přesně nad sebou. O to se teď snažíme. V terénu hledáme referenční body, pomocí kterých pak obě mapy zkusíme spojit, aby by celkový obrázek celistvý," popsal Guba. 

Pokud se nevyskytnou žádné nečekané problémy, s mapováním suchých podzemních částí a spojením obou map by hraničtí jeskyňáři chtěli být hotoví ještě letos. "Výsledná mapa bude napojená na mapový systém ČR. Bude to fungovat tak, že když si kliknete na ikonku Hranické propasti, vyskočí vám mimo jiné i 3D mapa, která bude v takovém formátu, že si s ní budete moci otáčet dokola, jako byste se zanořil do těch 450 metrů, které máme zmapované," objasnil jeskyňář.

Hranická propast se nachází v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní u Hranic na Přerovsku. V hloubce 69,5 metru začíná jezero, které navazuje na další zatopené části, na jejichž dno se odborníci zatím nedostali. Ponor v členitém krasovém terénu je náročný a riskantní, hloubku speleologové zkoumají řadu let a hranici postupně posunují. Světové prvenství si propast drží od září roku 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů. Později hloubku posunuli na 450 metrů.

Odborníci vytvořili unikátní 3D mapu suché části Hranické propasti. Pokračovat budou v létě

Hranickou propast, nejhlubší zatopenou jeskyni na světě, zobrazuje unikátní 3D mapa její suché části do hloubky 69,5 metru. Na mapě pracovali v uplynulých týdnech odborníci pomocí laserového 3D skeneru, který za pomoci obrovského množství bodů...

Ohodnoť článek

Foto Hranická propast - ZO ČSS 7-02, Hranický kras

Štítky Hranická propast, mapa, 3D, skener, sonar, jeskyňáři, jeskyně, Česko, okres Přerov, jezero, Leica, Hůrka, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeskyňáři 3D skenerem mapují poslední části Hranické propasti. Letos by chtěli práci dokončit  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.